La Sindicatura de Comptes ha criticat en el seu informe de fiscalització de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València la mala gestió en matèria de contractació en contractes anteriors a 2016, tal i com va fer pública l’actual gerència fa uns mesos en la valoració dels dos anys al front de l’EMT, segons ha informat la regidoria de Mobilitat Sostenible.

Tal i com ha explicat el regidor Giuseppe Grezzi, l’EMT va ser triada com a la primera empresa pública de l’Ajuntament de València que passaria una auditoria d’este tipus “després de molts anys sense actuar”. L’informede la Sindicatura, informa la regidoria, se centrava inicialment en un judici sobre la gestió de l’any 2016, “on molts dels problemes que venien del passat estaven en vies de solució, però a l’informe final han rectificat i les salvetats s’atribueixen a cada exercici des del contracte més antic analitzat”, de l’any 1987. Des d’EMT i l’Ajuntament, per primera vegada, es van oferir “totes les facilitats perquè la fiscalització fóra dels anys anteriors per a tindre un anàlisi més precís però la pròpia Sindicatura no el va estimar necessari”.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha agraït l’informe de la Sindicatura que “coincideix amb la diagnosi que vàrem fer a l’arribar a l’EMT i que estén començar a solucionar”. En este sentit, Grezzi ha mostrat la seua confiança que “es depuren les responsabilitats dels anteriors responsables”.

MÉS CONTROL EN LA CONTRACTACIÓ

Fins a l’any 2016, l’EMT no disposa d’un departament de contractació, i això suposa que cada àrea “siga la que fa i desfà, el que provoca diverses situacions amb dubtosa legalitat”, tal i com denuncia en el seu informe la Sindicatura. Em març de 2016 l’EMT es dota d’unes noves normes internes de contractació per a traure a concurs tots els contractes que abans es prorrogaven sense que isqueren a informació pública i respectant els principis de publicitat, concurrència, transparència, confidencialitat, igualtat i no discriminació.

Els contractes que assenyala la Sindicatura amb una opinió desfavorable vénen de períodes anteriors i la major part d’ells han eixit a concurs o estan en procés d’adjudicació. És el cas del subministrament d’energia elèctrica o l’arrendament financer d’autobusos, fets per l’anterior equip gerent; de la vigilància i seguretat, que no eixia a concurs des de l’any 2005; la neteja d’autobusos del 2003; els uniformes, de 1991 i que eixirà ara després de la signatura del Conveni Col·lectiu; el sistema de televisió al bus, que és de 1997 i que està en període de recepció d’ofertes; o la publicitat en marquesines, de l’any 1987, que eixirà a concurs l’any vinent.

D’altra banda, el Síndic alerta que en les nòmines dels directius hi ha conceptes recollits en Conveni Col·lectiu però amb uns imports que no apareixen en taules salarials ni en documents aprovats per òrgans de l’entitat. L’esborrany de text de Conveni Col·lectiu que ha presentat la nova direcció elimina estes primes. A més, ja s’han publicat al Portal de Transparència els sous de directius i directives.

L’única discrepància de la Sindicatura amb el balanç fet per l’actual gerència de l’EMT “no té res a vore amb la nova gestió i és la relativa a l’opinió de la Sindicatura al voltant de com es deurien comptabilitzar les subvencions atorgades per l’Ajuntament, que es fa seguint els mateixos criteris que s’han estat aplicant fins ara per indicació dels serveis municipals, i que a la Sindicatura, amb salvetats, no li semblen correctes”.