La instal·lació de detectors de robatori de cable de coure a València ha donat uns resultats molt positius. Després que a finals del 2015 la Regidoria de Govern Interior, dirigida per Sergi Campillo, dotara de sistemes antirobatori les noves instal·lacions d’enllumenat públic -de forma que s’ha pogut detectar ràpidament si algú les manipula i alertar a les forces de seguretat- els robatoris de cable s’han reduït dràsticament. Concretament un 87,84 % en l’any 2016 respecte al 2015, que són les últimes xifres d’any complet de que disposa el consitori.

“El sistema avisa quan hi ha un tall de llum per falta d’electricitat de forma que envia un avís als servicis municipals, de forma que immediatament es personen en el lloc on ha botat l’alarma. A més, instal·lem cartells en castellà i valencià per advertir que eixa instal·lació està dotada amb este sistema antirobatori”, ha declarat Campillo.

L’any 2015 l’Ajuntament hagué de reposar cable de coure per valor de 331.764 euros mentre que el 2016, després d’haver instal·lat este nou sistema antirobatoris, la xifra ha abaixat fins els 40.315 euros, el que representa un 87,84 % menys. No obstant, l’any que més cable es va robar a la ciutat de València des que hi ha registres és el 2012, quan el Consistori registrà 551.730 euros de pèrdua en robatoris, entre d’altres, de tot el cable de la zona del circuit urbà de la Fórmula 1 que van extreure delictivament.

D’altra banda, l’Ajuntament està procedint en estos precisos moments a realitzar la reposició de cable de coure a les instal·lacions d’enllumenat públic tant de la zona sud de la ciutat com de la zona nord per import de 44.997,36 euros per a donar solució a les zones que han patit estos robatoris a la ciutat. En concret, s’està actuant o s’actuarà immediatament a Campanar, Poblats Marítims, Algirós, Rascanya i Pobles del Nord.

El regidor Campillo ha explicat que “estes noves intal·lacions duran també inclòs el sistema antirobatori que tan bons resultats ha demostrat que està donant i que a més ens permet estalviar molts diners a la llarga en reposició de cable de coure, que és molt car”. Des de l’Ajuntament s’ha recordat que al Consitori li ha costat quasi 1,4 milions d’euros el robatori de cable de coure en els últims cinc anys.

DES DE HUI, INCIDÈNCIES EN TEMPS REAL A TRAVÉS DE LA WEB

A més, Campillo ha destacat que a partir de hui mateix 20 de novembre en la pàgina web de l’Ajuntament, www.valencia.es, en l’apartat de bústia ciutadana -on es poden comunicar incidències en la via pública- ja es pot comunicar també qualsevol incidència d’enllumenat. La incidència es comunica en temps real a l’equip tècnic de la zona que ha de dur a terme la reparació.

“D’esta manera ara qualsevol veí o veïna de la nostra ciutat podrà comunicar en temps real una incidència que arribarà immediatament al servici 24 hores de manteniment d’enllumenat. Ara si un veí es donava compte a les 23 hores per exemple que el carrer estava apagat, era molt difícil fer arribar la incidència perquè al 010 a eixes hores no s’atén. D’esta manera, ara, podrem fer-ho en temps real a través de la bústia ciutadana de la web municipal”, ha declarat per finalitzar Campillo.