L’Ajuntament de València ha organitzat, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, un ampli programa d’actes i convocatòries entorn de la commemoració, el pròxim 25 de novembre, del Dia Internacional per a Combatre la Violència contra les Dones. La regidora d’Igualtat, Isabel Lozano ha presentat hui la iniciativa, l’activitat central de la qual serà la Igual-ment Fest, que se celebra per segon any consecutiu.

La voluntat amb què s’ha preparat esta convocatòria és arribar al major àmbit de la ciutadania, homes i dones de tots els sectors socials, culturals i de totes les franges d’edat, i amb una mirada especial cap a les i els joves. De fet, una de les novetats de la programació d’enguany és la participació en el programa del Consell de la Joventut. Precisament, la regidora Isabel Lozano ha presentat la cita acompanyada del secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat / IVAJ, Alberto Ibáñez.

Els dos han destacat la importància d’impulsar accions de sensibilització que vagen dirigides a fomentar la visió crítica sobre la desigualtat de gènere; educar, des d’una visió didàctica i amena cap al canvi social i contra la violència masclista; cohesionar els i les agents encarregats per a lluitar contra la desigualtat, i establir vies de motivació al públic familiar per a l’educació en la igualtat. Així mateix, es pretén donar visibilitat al paper de les associacions, institucions i de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Per a això, s’ha elaborat un ampli programa d’activitats, que inclou un acte institucional el dia 24 al Saló de Cristalls de l’Ajuntament, on l’alcalde, Joan Ribó, llegirà el ban de rebuig de la violència contra les dones, acte que comptarà amb la presència dels membres de la corporació i de representants de diferents administracions. Durant l’acte es reconeixerà la labor de dos persones i dos entitats que es distingixen per la seua labor en la promoció femenina i en la igualtat: l’activista M. Ángeles Bustamante, el jutge de violència de gènere José María Gómez Villora, l’associació Alanna i Villa Teresita.

La regidora Isabel Lozano ha subratllat la necessitat que les administracions es comprometen de manera efectiva en la prevenció de la violència de gènere i en l’educació en la igualtat. Per això, ha destacat l’increment progressiu del pressupost que el govern municipal dedica a estes qüestions, que s’ha duplicat des de l’inici de la legislatura i ha passat de 339.000 euros en 2014 a 600.000 euros en 2017.

IGUAL-MENT FEST. TALLERS, MÚSICA, ACTUACIONS…

L’activitat central de la convocatòria d’enguany és el festival Igual-ment Fest, que arriba a la segona edició amb una ampliació de l’oferta d’activitats per a arribar a més públic. La plaça de l’Ajuntament serà l’escenari, el diumenge 26, d’un festival organitzat al voltant de 5 eixos.

Hi haurà un eix musical, amb un concert que aglutinarà 4 grups de música la característica comuna dels quals és la igualtat de gènere. Un segon eix de teatre, dansa, acrobàcies i màgia presentarà quatre espectacles protagonitzats per dones que assumixen i replantegen rols tradicionalment masculins i fomenten una visió crítica dels estereotips de gènere (per exemple, actuarà una “maga”). També s’ha preparat un eix d’associacions civils que practiquen i difonen esports o activitats de tradició masculina, com per exemple, la pilota valenciana o el parkour.

Un altre dels eixos temàtics és el de caràcter participatiu, on es plantegen diferents tallers tant per a adults (sobre els joguets, o sobre agressions sexuals en la llar) com per a xiquets (“Conéixer les dones de València”, “La tortugueta Martina” o “Educar en coeducació”). També hi ha un eix de gastronomia. Finalment, es desenvoluparà una fira d’entitats, que reunirà les principals associacions i institucions valencianes que aposten per la igualtat de gènere.

“NO EM TOQUES EL WHATSAPP”

En este context, l’IVAJ presentarà les experiències de la seua iniciativa “No em toques el WhatsApp”, un concurs impulsat per a transmetre valors de convivència, educació i respecte davant de les actituds violentes contra les dones. Les persones assistents podran conéixer les propostes plàstiques plantejades pels 70 joves participants. El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat / IVAJ, Alberto Ibáñez, ha assenyalat que es tracta d’un problema “intergeneracional”, però s’ha buscat posar el focus en la mirada dels joves davant d’“una realitat creixent que ens preocupa”. Els treballs a concurs han sigut valorats tant per les seues qualitats artístiques com pedagògiques.

La regidora Isabel Lozano ha agraït la implicació de les regidories, així com de Las Naves i de la Universitat Popular, en la preparació de les activitats, i ha animat la ciutadania a participar en els actes programats.