L’alcalde de València, Joan Ribó, ha comparegut este matí davant els mitjans de comunicació per a fer balanç de la Cimera  d’Alcaldes celebrada en la nostra ciutat amb motiu de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació, i ha reafirmat la voluntat del Govern de la Nau de seguir treballant a nivell local, nacional i internacional en temes d’alimentació i amb la voluntat de convertir-se en un referent mundial. Ribó ha estat acompanyat per Gary Gardner, expert internacional en ciutats sostenibles; Edward Rubin, Premi Nobel de la Pau i coordinador del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic; Bineta Diop, fundadora i presidenta de Femmes Àfrica Solidarité, i Katie Wilson, exsotssecretària d’Alimentació i Nutrició d’Estats units durant els mandats de Barack Obama.

“Ací a València ens hem trobat ciutats, des de Ciutat del Cap fins a Shanghai, des de Saragossa fins a Toronto, que representen a tot el món i amb un augment molt important respecte a la trobada anterior. Crec que el resultat és molt positiu perquè mostra la preocupació de totes eixes ciutats per abordar el tema de l’alimentació d’una forma col·laborat iva. És un problema amb dos grans vessants: d’una banda 815 milions de persones que passen fam i en segon lloc 700 milions de persones que tenen problemes d’obesitat .Són problemes paradoxals però que hem d’abordar alhora des de les ciutats, que estem profundament preocupades per esta situació.”

Ribó ha assenyalat que les solucions a eixos problemes- com s’ha comprovat en la Cimera  d’Alcaldes- “en un cas i en uns altres s’assemblen molt i passen per agricultures de proximitat, per mercats locals, per quilòmetre zero, per una producció sinó ecològica cada vegada menys carregada de plaguicides, per tornar a determinats elements de les dietes tradicionals. Estem davant problemes aparentment diferents, però davant una mateixa solució que hem de plantejar seriosament”.

ALIMENTACIÓ I CANVI CLIMÀTIC

S’ha referit Joan Ribó a la “relació profunda entre la nostra forma d’alimentar-nos i el canvi climàtic, “que està alterant de manera molt evident les condicions de les nostres agricultures”, per a assenyalar a continuació que “no cal oblidar que un terç de les emissions d’efecte hivernacle són produïdes per tot el sistema alimentari en les seues diferents fases. Quan parlem de productes naturals, de quilòmetre zero, de mercats locals, estem parlant també d’una manera molt clara de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.”

Més tard, l’alcalde ha incidit en la idea que “a València el de l’alimentació és un assumpte que ens hem pres molt seriosament i que no acabem hui. Anem a continuar treballant, i vull tornar a ressaltar-ho: tenim ja un pla triennal per a continuar desenvolupant en la nostra ciutat totes estes polítiques. De forma immediata anem a presentar un programa per al Banc de terres de la nostra ciutat i amb voluntat d’estendre-ho a tota l’àrea metropolitana, des de la producció local passant per la distribució, els nostres mercats. Igualment un altre factor que ens sembla fonamental i que és el de l’educació, des dels més xicotets fins als més majors, pensant en les escoletes i pensant també en la Universitat Popular “.

Ha afirmat Joan Ribó que ”València ha sigut Capital Mundial de l’Alimentació i volem seguir sent un referent mundial en este tema. Per açò estem parlant i estem treballant per a crear un centre que aborde aspectes locals i siga també de referència internacional, en col·laboració amb altres institucions nacionals i internacionals”. L’alcalde ha conclòs la seua intervenció dient que “a València se la va conèixer en el passat per altres assumptes dels quals preferisc no parlar, però en estos moments és una capital de valors i açò, senzillament, ens agrada.”