El tresor numismàtic de l’Avinguda de la Constitució de València, conformat per 1.543 monedes d’or i plata, formarà part, juntament amb unes altres 149 peces úniques de tot l’Estat, de l’exposició temporal ‘El poder del passat. 150 anys d’arqueologia en Espanya’. La regidora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha destacat “la importància de poder difondre més enllà del nostre territori l’esplendor de la València islàmica”.

L’Ajuntament, dipositari d’este tresor numismàtic considerat d’un extraordinari valor i datat al període taifa, l’ha cedit temporalment pel 150 aniversari del Museu Arqueològic Nacional, on s’exhibirà des del dia 10 d’octubre fins el pròxim 1 d’abril.

L’exposició, comissariada pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat Complutense de Madrid Gonzalo Ruiz Zapatero, pretén analitzar la història de l’arqueologia espanyola a través de 150 objectes singulars, “icones vertaderes del temps”, segons els seus organitzadors.

“L’elecció del conjunt numismàtic de l’Avinguda de la Constitució entre els objectes més rellevants de l’arqueologia espanyola suposa la consagració del treball que estem fent a l’Ajuntament de València des de fa dècades a través del Departament d’Arqueologia i demostra la gran tasca de difusió que fa el Museu d’Història de València, on es custodia este tresor”, ha explicat Glòria Tello.

Este tresor va ser descobert en 2009 durant una intervenció arqueològica preventiva i es pensa que la seua ubicació hagué de ser un descampat, potser un hort contigu al raval de l’Alcúdia quan va ser amagat. Conté monedes califals andalusines i nord-africanes fatimites i va ser restaurat per l’Institut Valencià de Restauració i Conservació de Béns Culturals. En l’actualitat es troba sota estudi per la Universitat d’Alacant i sembla que les monedes més antigues corresponen al califa omeia Abd al-Rahman III i les més modernes, al califa fatimí Al Zahir (1021-1036), el que revela els nexes i intercanvis marítims mediterranis de la València musulmana del segle XI.