El regidor de Comerç i president de Mercavalència, Carlos Galiana, i l’agricultor de la Tira de Comptar, Salvador Meseguer, han desvelat hui el misteri de la campanya #HortAttack, que ha omplit els carrers de València de fruites i hortalisses gegants en les últimes setmanes. La iniciativa, que ha tingut una notable difusió entre la ciutadania i en xarxes socials, suposa una crida al consum de productes de proximitat, a dignificar la labor de les i els agricultors i a actuar per a salvar l’horta periurbana.

Galiana ha explicat les claus d’esta campanya, ideada per Mercavalència, amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre l’activitat professional de les persones que treballen l’horta, la responsabilitat de la ciutadania com a consumidors i consumidores de productes, i el plus de qualitat i sostenibilitat que comporta l’opció pels productes de proximitat i de temporada.

“Este el missatge que els agricultors i agricultores de la Tira de Comptar volen llançar a la població”, ha explicat el regidor, qui n’ha cedit la paraula a un, l’agricultor de Sueca, Salvador Meseguer, el qual ha llegit davant dels representants dels mitjans de comunicació un comunicat en nom de tot el col·lectiu. En la seua intervenció, Meseguer ha agraït el suport que la campanya ha tingut entre veïns, veïnes i visitants, i ha destacat com, “després d’anys intentant cridar l’atenció dels nostres dirigents perquè tornaren la vista cap a l’horta, ara estem començant a veure respostes, tímides, però respostes”.

EL PODER DE TRIAR

HortAttack s’ha realitzat en el context de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que València exercix durant este 2017, així com de la Medalla d’Or de la Ciutat que l’Ajuntament ha atorgat a la Tira de Comptar, o de la campanya Aphorta que es llançarà per a cridar l’atenció sobre els productes de proximitat. I els destinataris de la campanya, ha subratllat l’agricultor Salvador Meseguer, són “els que cada dia mengeu, els que doneu de menjar als vostres fills, els que, amb l’acció de triar uns productes o uns altres, teniu el verdader poder sobre el nostre camp”.

El regidor Carlos Galiana ha destacat l’enorme impacte que la campanya HortAttack ha tingut, especialment en xarxes socials, en les quals moltes vegades ha sigut tema del moment. Les sis peces hortícoles de grans mides, distribuïdes per distints punts de la ciutat, inesperats i canviants, han atret l’interés de nombroses persones, que s’han llançat a realitzar fotografies, intercanvi d’imatges en xarxes, inclús rutes amb bicicleta per les diferents peces.

Però, més enllà d’esta important acollida, els promotors de la campanya, la Regidoria de Comerç i Mercavalència, han instat que esta acollida es plasme en una acció concreta: “Acostar-se als mercats municipals i comerços de proximitat a adquirir el fruit del nostre treball”, en paraules de Salvador Meseguer.

“El que volem demanar-vos hui”, ha afirmat l’agricultor, “és que presteu la mateixa atenció a l’hora de comprar el vostre menjar que la que presteu quan adquiriu qualsevol altre producte. Que comenceu a preguntar-vos on va realment els vostres diners… Que utilitzeu les xarxes socials no sols per a animar amics i coneguts a fer-se fotos amb hortalisses de cartó pedra, sinó per a anar als mercats municipals i petits comerços a comprar i disfrutar de les fruites i verdures que estan a la vostra disposició diàriament”.

“La campanya continuarà en les pròximes setmanes”, ha subratllat l’edil. De fet, són diverses les localitats que han mostrat el seu interés per impulsar-la també des dels seus termes municipals.