La Regidoria de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València realitzarà esta setmana la reordenació pendent de la circulació en Ciutat Vella, establint noves ‘zones residencials’ amb ús preferent de residents i logística i acabant amb el trànsit oportunista. Amb esta intervenció es dignificarà i reforçarà el caràcter residencial del districte de Ciutat Vella. Serà al llarg d’este dijous, 5 d’octubre, després que els treballs d’adequació s’inicien demà dimecres, dia 4, per part del servici municipal de Mobilitat Sostenible. Després de les actuacions de l’entorn de la Llotja i del carrer de Serrans, l’operació comprendrà ara els barris del Carme, El Pilar i El Mercat, concretament l’àrea compresa entre Blanqueria, pel nord; Guillem de Castro, per l’oest; el carrer de Guillem Sorolla, pel sud, i l’entorn dels carrers de Serrans, Calatrava, Puríssima, Estamenyeria Vella i Ercilla per l’est.

Seguint la dinàmica de l’actuació de Serrans, l’operació consistix en l’establiment de nous itineraris d’entrada i eixida a les diferents zona de Ciutat Vella. Estos canalitzaran el trànsit d’entrada des de la Ronda Interior cap als domicilis, estacionaments, comerços i espais reservats de càrrega i descàrrega i dirigiran la seua eixida cap a un punt pròxim de la mateixa ronda, evitant així el trànsit oportunista i innecessari.

L’operació, que compta amb el vistiplau de tots els servicis municipals afectats i s’ha realitzat atenent també a les entitats participants en la sectorial de Ciutat Vella de la Mesa de la Mobilitat de València, tan sols requerirà senyalització vertical i horitzontal i afectarà al sentit d’alguns carrers, al mateix temps que recupera uns altres només per a vianants.

“Després de l’èxit de la recepció i funcionament de l’actuació de l’entorn de Serrans i de la Llotja, només faltava concloure la reordenació en esta part de Ciutat Vella perquè tot este entorn patrimonial de la ciutat consolidarà la protecció que mereix, sempre mantenint el dret dels veïns i veïnes a accedir als seus domicilis i possibilitant les tasques del xicotet comerç de la zona”, ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. “És cert que esta operació es produïx ací moltes dècades després que unes altres ciutats prengueren mesures semblants per protegir el seu patrimoni i això ha consolidat un deteriorament addicional a l’entorn, però mai és massa tard per revertir esta situació i millorar no només el nostre entorn, sinó també la nostra qualitat de vida”, ha conclòs.

Tots els detalls i el plànol indicant la nova ordenació de la circulació motoritzada en el barri s’han imprés en 15.000 díptics que s’estan repartint en les bústies dels veïns i les veïnes de la zona. De la mateixa manera, després de les reunions mantingudes per la sectorial de Ciutat Vella de la Mesa de la Mobilitat, a les quals han assistit responsables de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, esta ha remés a totes les persones participants una relació amb les peticions que estes han realitzat i s’han incorporat a l’actuació.

LES SET CLAUS DE L’ACTUACIÓ

  1. Zona residencial (20 Km/h i prioritat per a vianants).

L’objectiu de l’actuació és consolidar els barris del Carme, El Pilar i El Mercat, de Ciutat Vella, com a zona residencial. Açò implica que es tracta d’una zona especialment condicionada i destinada en primer lloc als vianants i en la qual s’apliquen normes especials de circulació com ara: velocitat màxima de 20 km/h, concessió de la prioritat als vianants per part dels qui conduïxen i estacionament permés únicament en llocs indicats amb senyals o marques.

  1. Cinc portes d’accés lliure amb les seues corresponents eixides.

Esta actuació no restringix l’accés lliure del trànsit, però, en acabar amb els itineraris oportunistes, fa inútil el trànsit que no tinga com a destinació un punt dins de l’itinerari interior de cada bucle. Així, depenent de quina siga la nostra destinació, entrarem per una o una altra porta.

  1. Quart canvia de sentit.

Per a generar estos itineraris interiors mínims, algunes vies canvien el sentit de la circulació. El canvi més destacat és el del carrer de Quart –en el tram entre el carrer de la Mare de Déu de la Misericòrdia i la plaça del Tossal. També modifiquen el seu sentit:

  • Carrer de Ripalda – tram entre els carrers de la Beneficiència i dels Soguers;
  • Carrer de Pinzón – tram entre els carrers de Quart i del Doctor Beltrán Bigorra;
  • Carrer de la Mare de Déu de la Misericòrdia.
  1. Nous espais per a vianants.

Com a resultat de l’operació, les següents ubicacions passen a ser espais només per a vianants:

  • Entorn de la plaça de Santa Úrsula;
  • El tram del carrer de Dalt, entre els carrers de Sant Tomàs i l’Hostal de Morella;
  • Els carrers del Pintor Fillol i del Pare d’Òrfens, entre la plaça de l’Arbre i la marginal dreta de l’antic llit del riu Túria.

Així com es va fer a l’entorn de les Torres de Serrans i de la plaça del Mercat i la Llotja, les persones recuperen estos carrers i els vehicles autoritzats a circular puntualment per ells han d’adaptar-se al ritme dels vianants.

  1. Accés garantit a vehicles d’emergència.

El fet que l’actuació es realitze mitjançant senyalització vertical i horitzontal, sense barreres físiques, possibilita en tot moment l’accés a vehicles d’emergència i servicis a tots els carrers, encara que solament es produirà en circumstàncies excepcionals. En cas contrari els desplaçaments interns els realitzaran com la resta de vehicles, subratllant el caràcter residencial i respectant els nous espais per a vianants.

  1. Millora per a la seguretat i la qualitat ambiental.

Amb esta operació, tant veïns i veïnes com a visitants d’esta zona singular de la ciutat de València es voran beneficiats per la reducció de la contaminació atmosfèrica i sonora que genera el trànsit.

  1. Noves zones de càrrega i descàrrega.

El nou disseny inclourà noves zones de càrrega i descàrrega en la plaça del Forn de Sant Nicolau, el carrer de Pinzón, el carrer del Doctor Beltrán Bigorra, la plaça del Portal Nou, la plaça de Sant Jaume, el carrer de la Corona i el carrer de Murillo.