Hui s’ha presentat el nou equip humà i tècnic del Servici d’Atenció a Urgències Socials i Col·laboració en Emergències (SAUS) de l’Ajuntament, que des de setembre de 2011 ha atés a 3.525 persones a la ciutat de València i que l’any passat va atendre a 568. Un equip humà que s’amplia amb la incorporació d’un psicòleg i dos tècnics d’integració social.

“Este servici atén a tota la població de València els 365 dies de l’any i pretén completar l’atenció que presten els centres municipals dels servicis socials”, ha exposat este matí la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo. “Estem molt satisfets amb el resultat perquè s’atén a persones que estan de pas a la ciutat, que viuen al carrer, que tenen una urgència provocada per un desnonament o per inclemències meteorològiques”, ha dit la regidora.

Entre les novetats del servici de SAUS està la millora i l’increment dels materials i els equipaments i la millora del vehicle amb un escaló elèctric lateral i l’augment de les seues places, fins a nou. A més, es comptarà amb un vehicle extra de cinc places a disposició del servici tot l’any. Pel que fa a l’accés als recursos, el servici té capacitat per a un màxim de 300 desdejunis, 250 esmorzars, 150 berenars i 300 sopars, incloent-hi menús infantils en tots els casos i menús adaptats a altres condicionants.

El servici SAUS disposa de fins a 50 allotjaments en hotels o pensions per allotjar a la població que ho necessite i de 15 places per a allotjar a persones majors o depenents. La subdirectora de gestió de l’empresa Atención Social en Emergencias Grupo 5, que des del passat 1 de juny és l’adjudicatària d’este servici, ha exposat que “confia en poder aportar tot el coneixement acumulat en la gestió de diversos servicis d’emergència i d’urgència social d’altres ciutats”.

Del global de persones ateses des que es posara en funcionament este servici, l’any 2011, la distribució per sexe està molt igualada, un 55 % de les persones eren homes i un 45 % dones. La franja d’edat de les persones a les quals es va atendre estava entre els 31 i els 65 anys i en el 62 % de les activacions es tractava de persones de nacionalitat espanyola. Com ha recordat Consol Castillo, les causes de necessitat són molt diverses, “des de persones que passaven per la ciutat fins a persones que es queden sense recursos i se’ls proporciona allotjament, manutenció i orientació”.

Des de 2011, s’han realitzat 1.848 rutes de carrer per a detectar, estudiar i valorar les necessitats i problemàtiques de la ciutat, a més de per a fer un seguiment continuat de col·lectius. Respecte a les intervencions en eixe mateix període, s’han gestionat un total de 1.627 ajudes econòmiques en concepte d’allotjament, manutenció, bitllets de transport, mantes, sacs, medicació, servici d’atenció a domicili d’urgència i begudes autoescalfables i isotòniques.

La finalitat del servici SAUS és donar resposta a totes les situacions de crisis provocades per un fet inesperat que requerisquen d’una intervenció i suport psicosocial immediat, en horaris en els quals els recursos socials de la xarxa municipal es troben fora de servici. Al llarg dels sis anys d’història del SAUS, les actuacions que més s’han realitzat són d’orientació i atenció, seguides de les d’atenció a persones en trànsit, i en tercer lloc les actuacions relacionades amb les persones sense llar en urgència social.