El Port del Saler ha viscut un acte commemoratiu amb motiu de la inscripció de la barca número mil de l’Albufera, que ha correspost a un barquer del Palmar, poble de València molt arrelat al llac i a la marjal. Este acte se celebra en resposta d’una moció presentada pel grup municipal popular en la comissió de Medi Ambient, que demanava precisament reconèixer l’embarcació número mil del llac, que va ser acceptada per l’equip del Govern de la Nau. L’acte ha reconegut el treball dels barquers i de totes les entitats que s’han esforçat per mantindre dia a dia una activitat ancestral i profundament unida als arrels del poble valencià, així com les relacions de fraternitat i col·laboració entre València i els pobles riberencs del llac. També s’ha reconegut les diferents associacions i federacions que treballen a l’Albufera.

 “Des de l’Ajuntament de València hem impulsat nombroses accions i treballs per a recuperar i garantir la protecció i la conservació del llac i el seu entorn, amb una atenció especial pels seus valors mediambientals i culturals, i tot això amb l’objectiu final de posar en valor la cultura pròpia i específica de l’Albufera, un entorn d’enorme valor ecològic, paisatgístic i cultural i on les barqueres i els barquers tenen un protagonisme molt rellevant”, ha dit el regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera, Sergi Campillo.

Campillo també ha dit que la placa de reconeixement entregada hui és molt necessària ja que “els barquers regalen cada dia als visitants del llac la seua passió per este paratge incomparable, el coneixement dels usos i costums, així com dels cultius, o la flora i la fauna, coneixements que han anat heretant dels seus avantpassats. Altres vegades ens regalen la seua silueta en eixos espectaculars capvespres que solament podem contemplar en el lluent de l’Albufera”.

CAMPILLO POSA EN VALOR LA DECLARACIÓ DE LA VELA LLATINA I LA PESCA COM A BIC 

“Fa uns mesos, el Consell va declarar Bé d’Interès Cultural la pesca tradicional i la navegació amb vela llatina, en el qual el Govern de la Nau ha defensat la importància d’este reconeixement perquè significa posar en valor activitats típiques i tradicionals del llac”, ha comentat el regidor.

L’objectiu d’esta declaració és salvaguardar el patrimoni cultural valencià, ja que es tracta de dos casos paradigmàtics de resistència al pas del temps i de manifestacions singulars de formes de vida que, de vegades, el progrés i els canvis de vida han anat fent desaparèixer.