La ciutat de València serà la seu d’un centre internacional d’observació, estudi i investigació sobre sobirania alimentària, “un espai de referència –en paraules de l’alcalde Joan Ribó- per a impulsar la millora dels hàbits alimentaris en les ciutats, cap a un model saludable, sostenible i ecològic”.

“Este centre donarà continuïtat a la política avançada, amb projecció internacional que hem desenvolupat a l’Ajuntament i que, ara fa un any, la FAO va reconèixer nomenant València, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. I en el marc del qual es celebrarà en Octubre una cimera de responsables municipals compromesos amb l’alimentació sostenible que, en un futur, serà objecte d’estudi en l’esmentat centre”.

Este ha sigut el primer dels anuncis que l’alcalde de València, Joan Ribó, ha llançat durant la seua intervenció en el Debat sobre l’Estat de la Ciutat. Entre les propostes que el govern municipal planteja per al pròxim any destaquen l’elaboració de la Llei de Capitalitat per atorgar a València un règim de finançament especial o la creació d’un Pla d’Habitatge per a garantir tothom el dret a la vivenda.

L’alcalde ha obert el debat amb el missatge de que València està en marxa, activa i que, per fi, recupera el dinamisme gràcies a l’esforç de tota la seua població i amb el suport de l’Ajuntament, en la seua al·locució es farà ressò d’algunes dades que així ho demostren així com de notícies esperades per la ciutadania com ara l’obertura de la primera fase del Parc Central o de l’inici d’obres del aparcament del Mercat Central.

“I estos projectes no són fruit d’una reflexió personal, sinó el resultat d’una reflexió col·lectiva de tot el Govern de la Nau, un equip que escolta a la ciutadania i creu en la participació, que dialoga i actua en tots els barris”, ha afirmat Joan Ribó.

L’alcalde, que abans de iniciar el debat ha manifestat la solidaritat amb el poble de Mèxic, durant la sessió es farà ressò d’estes accions i propostes que acompanyem:

RESUM D’ANUNCIS FETS PER L’ALCALDE, JOAN RIBÓ:

– Constitució a València d’un centre internacional d’observació, estudi i investigació sobre sobirania alimentària.

– Acord Ribó-Puig per a posar en marxa de forma immediata el mecanisme per a l’elaboració de la Llei de Capitalitat. Negociació mitjançant una comissió mixta Ajuntament-Generalitat.

-Al començament de 2018 obrirà un nou centre de Servicis Socials al barri de la Saïdia i ja estan en projecte els centres socials del Cabanyal i de les naus de Ribes.

-L’Ajuntament posarà en marxa un Pla d’Habitatge propi amb un registre de demandants i ofertes de vivenda, construcció de vivenda pública i recuperació de vivenda buida.

-Les escoletes Gent Menuda de Natzaret, El Solc de Tres Forques, i Na Rovella de Quatre Carreres, seran totalment públiques a partir del curs que ve.

– La primera fase del Parc Central (Russafa) s’obrirà per als veïns i veïnes abans de les pròximes Falles. Ja estan enllestits els projectes de les naus de Ribes dedicats a activitats culturals i a la Universitat Popular.

– En primavera començaran les obres del pàrquing de la plaça de Bruges.

– S’inicia un procés participatiu, amb arquitectes i urbanistes, per a trobar la millor solució perquè la plaça de l’Ajuntament passe de ser una gran rotonda a un espai ciutadà

– Dos noves línies nocturnes d’EMT: la N3, que connectarà el centre amb Campanar, Benimàmet i Beniferri, i la N8, que connecta el centre amb la façana marítima.

– Constitució de les noves Juntes Municipals dels Poblats del Nord, Oest i Sud en el primer trimestre de 2018.

– En els pròxims mesos s’estendrà a altres barris la recollida selectiva de matèria orgànica després de l’experiència de Benimaclet i Sant Marcel·lí, i en els centres hospitalaris.

– S’han creat setze parcs d’esplai i de socialització per a gossos que abasten ja molts barris de la ciutat i n’hi ha previstos cinc més.

– Encetats contactes amb municipis de l’àrea metropolitana per estudiar la construcció d’unes instal·lacions comunes d’acollida d’animals.

– L’Ajuntament de València s’adaptarà al sistema informàtic de les administracions públiques espanyoles, segons contemplarà el pressupost de 2018.

APORTACIÓ DE DADES NOVES DE GESTIÓ EN LA INTERVENCIÓ DE JOAN RIBÓ

– Fins a este mes de setembre l’Ajuntament ha evitat 2.537 talls de llum, gas i aigua a famílies valencianes. N’ha previngut altres 6.500.

– El Govern de la Nau ha actuat en 856 casos per a evitar els desnonaments a València.

– Amb les 22 contractacions d’este estiu, per primera vegada, totes les places de mestre de les escoles municipals estan cobertes.

– En els set primers mesos d’enguany l’EMT ha transportat 2,2 milions de viatgers més que l’any passat (increment del 4%).

– Botellot: 3.334 denúncies a establiments, 526 actes per consum en via pública i 217 denúncies per soroll (dades d’abans de l’estiu).

– Durant estos dos anys, el Govern de la Nau ha convocat més borses de treball que les convocades per l’anterior govern del Partit Popular en els seus 12 últims anys de govern.

– S’han duplicat el nombre d’adopcions d’animals i s’han reduït un 10% els abandonaments.

APORTACIÓ DE DADES ECONÒMIQUES EN LA INTERVENCIÓ DE JOAN RIBÓ

– PMP: en el període de govern del PP sempre per damunt dels 40 dies; amb el Govern de la Nau, sempre per davall dels 10 dies.

– Inversions de 2016 en termes absoluts: 89 milions. És a dir, un 80% més d’inversió que la mitjana dels 3 últims anys de govern del PP.

– Deute: dels picos de deute del PP de 1.200 milions de deute (150% dels ingressos municipals) l’any 2012, a la previsió de 583 (75%) al finalitzar 2017.

– Amb dades de 31 d’agost les factures al calaix en la 413 ascendeixen només a 400.000 euros (al començar l’any 2012: 111’8M; en 2013: 20’4M; en 2014: 30’3M; en 2016 baixà a 3’6M, i en 2017 a 3’8M).

– La Marina de València finalitzarà 2017 amb un balanç positiu d’ingressos front a despeses (EBIDTA). Els ingressos han passat de 4’2 milions entre maig de 2015 i abril de 2016, a 5’7 milions en el mateix període de l’any següent (increment del 34,5%).

– Enguany hem augmentat el pressupost de neteja un 14’5%.