L’Ajuntament de València contractarà el subministrament d’energia elèctrica en alta i baixa tensió amb exigència que el total de l’energia subministrada siga verda, produïda mitjançant fonts renovables, i incloent l’atenció i reducció de la pobresa energètica de manera que a cap família se li puga tallar el subministrament sense un informe previ dels servicis socials municipals i després que l’empresa subministradora realitze un estudi sobre cada cas concret. Este contracte, que inclou enllumenat, escoles municipals i edificis públics, a més de la Fundació Esportiva i la Universitat Popular, tindrà un import màxim d’adjudicació de 38’2 milions d’euros per a un període de dos anys, segons han informat en roda de premsa l’alcalde Joan Ribó i el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo. A més, l’empresa no podrà cobrar a l’Ajuntament més del que cobra pel mateix servici a altres administracions.

“El primer requisit és que ha de ser un contracte amb energia cent per cent verda, produïda solament per fonts renovables. Queden excloses la producció per carbó, la producció per gas natural, la producció per fuel i, per descomptat, la producció per energia nuclear. Solament amb un origen en fonts renovables que estiga garantit mitjançant el certificat que la Comissió de Mercats concedeix a les empreses corresponents”, ha explicat Joan Ribó en la presentació d’este acord marc per a la contractació del subministrament d’energia en baixa i alta tensió la convocatòria de la qual ha aprovat hui la Junta de Govern Local.

“El segon paràmetre fonamental en el qual volem insistir és l’atenció a la pobresa energètica. Sabeu que tant a l’hivern com a l’estiu hi havia una sèrie de persones als quals se’ls tallava la llum a València. Dic hi havia perquè en estos moments tenim un acord amb una empresa, Iberdrola, perquè no es talle el subministrament elèctric. És un acord que ara volem passar a la categoria d’un contracte formalment signat”, ha afegit Ribó, que ha puntualitzat que, amb l’objectiu que a cap família se li talle la llum per no poder pagar la factura, “abans de tallar el subministrament l’empresa que resulte administradora haurà de sol·licitar un informe als servicis socials municipals per a determinar si en eixe habitatge viu una família en situació de vulnerabilitat”. En el cas que no existisquen dades sobre la família, “l’empresa haurà d’estudiar la situació de la família per si visquera en situació de pobresa energètica.”

Respecte a la primera exigència perquè el total de l’energia subministrada siga energia verda procedent de fonts renovables, el regidor Sergi Campillo ha assenyalat més endavant que es podia haver contemplat en l’expedient l’exigència d’un determinat percentatge d’energia verda i deixar el seu augment com una millora en l’oferta, “però decidírem que el 100% havia de ser verda com una condició essencial del contracte, i que a més vinga amb la corresponent certificació”. Quant a l’atenció i reducció de la pobresa energètica, “la mesura s’inclou en la línia de la llei aprovada per la Generalitat per a pal·liar i reduir este tipus de pobresa a la Comunitat Valenciana. El contracte està lligat a una llei que van aprovar les Corts Valencianes i que tenim l’obligació de complir, i ho fem de molt bon grat.”

L’alcalde de València ha informat que la contractació té una durada de dos anys amb possibilitat de dos pròrrogues d’un any cadascuna. El preu màxim del contracte per als dos primers anys és de 38’2 milions, si bé Joan Ribó ha puntualitzat que l’Ajuntament està immers en un procés de canvis en l’enllumenat públic i dels edificis municipals que ja està reduint de forma considerable la factura energètica municipal. A més ha informat que en les ofertes es mantindran preus fixos durant tota la durada del contracte, que en cap cas podran superar als establits en altres contractes entre l’empresa subministradora i altres administracions. “El de l’energia és un assumpte molt sensible en el qual hem de defensar els diners i els interessos de la ciutadania i no malgastar ni un cèntim.”

Ribó ha dit que l’exigència de solvència tècnica i financera, degudament demostrada, i solvència tècnica i professional, són determinants en la contractació d’una empresa que haurà d’aportar experiència certificada de bona execució, certificació de sistemes de gestió de qualitat i indicació de mesures de gestió ambiental. Igualment ha vinculat l’exigència perquè l’energia siga cent per cent verda a la situació de canvi climàtic que estem vivint i als acords subscrits en este sentit  per l’Ajuntament, amb un últim compromís de reducció les emissions a l’atmosfera en un 40% abans de l’any 2030.

Posteriorment el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha detallat altres aspectes d’este acord per a una contractació del subministrament d’energia elèctrica que- segons Joan Ribó- tinga també un caràcter “exemplaritzant” davant la ciutadania i altres administracions “perquè este país vaja per un altre camí en matèria energètica amb polítiques per a combatre el canvi climàtic i en sintonia amb les directrius marcades per la Unió Europea en tres aspectes tan importants com són reduir la factura energètica, utilitzar exclusivament energia verda i que no hi haja persones que per pobresa energètica es queden sense llum”.

Campillo ha explicat que “la licitació es divideix en tres blocs independents i les empreses poden presentar-se a un, dos o als tres blocs. El primer bloc és el subministrament en baixa tensió amb potència igual o inferior a deu quilowatts; el segon és subministrament en baixa tensió però amb potència contractada major de deu quilowatts, i el tercer és subministrament en alta tensió.”

També ha explicat que el criteri de solvència, distribuït en els tres lots, s’ha rebaixat de 3 vegades l’import de licitació a 1’5 el valor anual del contracte “amb l’objectiu que a eixa licitació es puguen presentar més empreses i també cooperatives elèctriques”, i ha recordat que esta iniciativa està en línia amb les ja empreses en ciutats com Madrid o Barcelona. Igualment s’ha referit Campillo al procés ja en marxa de canvi en l’enllumenat públic i la il·luminació d’edificis municipals, amb un import de quatre milions d’euros, que ja ha generat un important estalvi en la factura elèctrica de l’Ajuntament de València, alhora que ha pal·liat una situació de balafiament econòmic i contaminació lumínica que es donava en molts llocs de València i que la convertia “en una de les ciutats europees més contaminades” en este sentit.