Una proposta en la qual s’utilitzarà la palla de l’arròs com a substrat ecològic per a la producció de diferents varietats de bolets i una empresa local dedicada a l’elaboració, en conserva, de productes ecològics vegetals de quilòmetre zero, han sigut seleccionades per al seu desenvolupament dins d’AGRO-LAB, una incubadora agroalimentària basada en la producció de proximitat i en l’economia circular. El regidor de Mercavalència, Carlos Galiana, i la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, han presentat els dos projectes seleccionats d’entre un total de huit que han participat en esta iniciativa que compta amb el suport del centre d’innovació de l’Ajuntament, Las Naves, i de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica.

 “Finalment han sigut dos les propostes seleccionades: una, d’aprofitament d’un residu agrícola com la palla de l’arròs, que tant ens preocupa, com a substrat ecològic per a la producció i cultiu de bolets i, d’altra banda, una empresa local dedicada a l’elaboració de vegetals ecològics frescos i en conserva”, ha informat Carlos Galiana, que ha afegit que van ser un total de huit les que van concórrer a Agro-Lab, una iniciativa vinculada a la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que ostenta València en 2017 i nascuda per a afavorir el desenvolupament d’un teixit empresarial diversificat que dinamitze la producció, elaboració i el consum de productes valencians ecològics i de proximitat.

“Volem agrair la implicació i l’interès de participar en esta iniciativa, així com la professionalitat i la qualitat demostrada dels huit projectes presentats. Per a ser una prova pilot estem molt contents de la resposta, i més quan es tracta d’una iniciativa que en esta primera experiència, per a veure la reacció de les empreses, no té dotació econòmica”, ha continuat afirmant el regidor Carlos Galiana abans de presentar el projecte –encara sense nom- de Patricia Díaz i Elena Sulis per a utilitzar el substrat de la palla de l’arròs per a produir bolets de diferents classes, i la proposta de Monvital per a produir postres vegetals, cremes i conserves, tots ecològics, amb productes de temporada i quilòmetre zero.

“Estem molt contents del resultat del projecte Agro-Lab, perquè pensem que els dos projectes finalistes seleccionats tenen molt recorregut empresarial i, a més, substancien el que és la idea de l’economia circular. Un d’ells a través del residu de la palla de l’arròs, produint eixos bolets que donaran molt joc dins del que és la cultura culinària i, en l’altre cas, a través de la transformació de productes de quilòmetre zero procedents de l’horta de València i la seua transformació per a fer arribar al consumidor un producte d’alta qualitat que és ecològic i sense conservants”, ha assenyalat per la seua banda la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo.

“Estes dos propostes, i unes altres que puguen venir en el futur a través de AGRO-LAB, posaran a les taules de les valencianes i valencians el millor producte, sostenible, de quilòmetre zero i saludable. Crec que eixa és la línia en què hem de continuar treballant, investigant i posant el coneixement al servici de la producció, de la distribució i del consum”, ha assenyalat la regidora Consol Castillo.

A partir del mes de setembre les dos propostes iniciaran un procés de desenvolupament i incubació empresarial en el qual comptaran amb el suport del Centre d’Innovació Las Naves, Mercavalència i la Càtedra Terra Ciutadana.