El Saló de Cristall de l’Ajuntament de València acull, des de hui,  una exposició itinerant que informa, amb imatges, dels problemes que generen els envasos de begudes i altres residus abandonats i proposa solucions per arribar a ser la “regió més neta del Mediterrani”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assistit a l’obertura d’esta mostra que, organitzada dins d’una campanya de sensibilització ciutadana, promou la recuperació de l’hàbit de tornar els esmentats envasos als comerços.

En manifestar la seua satisfacció perquè esta mostra s’acoste la ciutadania des de la casa consistorial, l’alcalde ha explicat que les imatges expostes “són contundents i reflectixen el  problema que tenim amb els envasos abandonats i que hem d’abordar amb la recuperació de l’hàbit de tornar els envasos amb un plantejament d’economia circular”.

Joan Ribó ha recordat que l’Ajuntament busca solucions per a l’abandonament de residus mitjançant la neteja, “però el dia que el mecanisme per a recuperar els envasos es pose en marxa, el recolzarem i ho celebrarem perquè podrem destinar els recursos que emprem en la neteja per a desenvopar altres prestacions”. Per últim, l’alcalde ha afegit que amb la valoració dels envasos “també es fomentarà l’economia de les persones que, ara per ara, es dediquen al reciclatge d’estos residus i es troben en una situació d’exclusió social”.

L’exposició, que es podrà visitar fins el dia 30 de juny, en  horari de matí, ha sigut organitzada per Greenpeace, Amics de la Terra i GECEN, entitats ecologistes agrupades en la iniciativa Retorna, que treballa per a eradicar l’abandonament de residus en entorns naturals, terrestres i marítims. El director de Retorna, Miquel Roset, ha explicat que per acabar amb este problema i en el cas dels residus més abandonats que són els envasos de begudes, la proposta que s’ha demostrat més eficaç és recuperar l’hàbit de retornar els envasos als comerços a canvi d’un dipòsit econòmic o com feien abans: tornar el casc”. De fet, ha argumentat, països com Alemanya, Noruega o Estònia ja han incorporat este hàbit i reciclen al voltant d’un 90% d’estos residus.

A l’exposició que, tot seguit, viatjarà a Alacant, han participat uns 2.500 xiquets i xiquetes de 27 escoles i instituts de la Comunitat Valenciana que han aportat les seues idees per a arribar a ser “la regió més neta del Mediterrani”. Les aportacions dels més menuts s’han sumat a les dels càrrecs públics de les diputacions, del Consell,  dels ajuntaments de municipis visitats (un total de 15). Tots ells han mostrat el seu convenciment que és possible “construir entre tots un país molt més sà i sostenible”.