La Gran Fira de València recuperarà enguany una de les seues figures històriques, ‘La Quiqueta’. El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha explicat que amb este nou element “el patrimoni cultural festiu de la nostra ciutat continua augmentant gràcies a l’aposta del Govern de la Nau per recuperar elements tradicionals de les festes més importants de València”.

La nova figura serà un gegant molt dinàmic per poder interactuar amb el públic. Intervindrà en diversos actes de la Gran Fira de València, tot i que la seua estrena es produirà el dia 1 de juliol, durant la cercavila inaugural de la Gran Fira. La figura, que està rebent ara els últims ajustos abans de la seua aparició al carrer, és obra de l’artista faller Manu Martín i l’ha vestida Chelo Ruiz.

La figura de ‘La Quiqueta’ s’emmarca en l’època daurada que va suposar l’inici del segle XX per a la Gran Fira de València. En aquell moment, juntament amb la proliferació de nous actes i festejos i amb la participació d’industrials i comerciants que estaven molt interessats en l’augment del ressò i la rellevància de la celebració, se situa la instal·lació de figures gegantesques al carrer, com ara la del Tio Nelo en 1901 o les de Nelet i Quiqueta en 1904. Estes figures s’instal·laven al centre comercial de la ciutat en forma d’arcs humanitzats, per la qual cosa la gent i els vehicles podien passar per baix. Les figures reproduïen tipus populars valencians i feien referència a un dels trets identitaris més importants de la ciutat de València, la seua identificació amb la cultura  tradicional de l’horta.