Joan Ribó i la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, han visitat la remodelació del Parc de Benicalap, una actuació efectuada durant el primer trimestre de l’any en curs, que ha suposat una inversió de més de 200.000 euros, una de les grans intervencions previstes per l’equip de govern en els jardins de districte.

Davall la premissa d’“acostar les zones verdes als veïns i les veïnes, perquè puguen disfrutar d’espais enjardinats qualsevol que siga la zona de la ciutat en què visquen”, l’alcalde Joan Ribó ha visitat este matí el resultats de les obres de remodelació del Parc de Benicalap. El projecte s’ha realitzat, tal com ha recordat l’alcalde, per a dignificar i recuperar un espai que portava anys abandonat, a pesar de la seua influència directa en la qualitat de vida ciutadana. De fet, les obres efectuades són la intervenció més important realitzada en el Parc des de la seua inauguració l’any 1983.

Ha participat també en la visita la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, la qual ha destacat que la remodelació d’este parc és “una de les grans intervencions previstes per l’actual equip de govern en els jardins de districte”, que s’afig a altres accions de menor envergadura, com les efectuades en el Parc de l’Oest, o el projecte per al parc de l’Ermita d’Orriols, que demà mateix serà adjudicat en la reunió de la Junta de Govern Local. “I, en esta línia, continuarem rehabilitant grans espais, alguns abandonats durant dècades –ha afirmat–, al mateix temps que continuarem efectuant zones verdes en espais en barris i en la perifèria, ja que per a nosaltres és una tasca molt important acostar la biodiversitat i les zones verdes a tota la ciutadania en igualtat de condicions, independentment d’on visca cada veí i veïna”.

La remodelació del Parc de Benicalap ha suposat una inversió de 209.700,30 euros. Entre les accions incloses en la intervenció, s’han reparat les fonts ornamentals ‘Morú’, ‘Cortina’ i ‘Cascada’, que portaven anys sense funcionar. A més, s’hi ha realitzat la reposició de les xarxes d’il·luminació i de reg, s’hi han instal·lat taules de picnic i nous bancs –ja que els que hi havia no estaven en ús– i s’hi ha realitzat una àmplia reposició d’arbratge i plantes.

El Parc de Benicalap, inaugurat l’any 1983, s’estén sobre una superfície de 800.000 metres quadrats, i constituïx un espai de gran importància pel seu caràcter d’àmbit de gaudi ciutadà i pels seus valors urbanístics i patrimonials. De fet, com ha posat en valor l’alcalde, “la seua posada en servici va ser el resultat de les propostes impulsades en el seu moment pels moviments veïnals i populars per a dotar d’un espai verd els habitants de les barriades limítrofes de València i Burjassot, que no tenien dotacions dignes per a la trobada veïnal”.

La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha lamentat “que s’haja esperat tant de temps sense dur a terme intervencions”. De fet, des de la seua inauguració no se n’havia realitzat cap d’importància. “Jo vaig conéixer este parc de xiqueta –ha evocat–, el vaig admirar quan es va crear en tot el seu esplendor, després he vist la seua decadència, i ara m’encanta tornar a recobrar-lo tal com jo el recordava de la meua infància”.

L’alcalde ha conclòs subratllant la importància de “dignificar i potenciar un espai ciutadà que va ser una conquesta veïnal i que volem mantindre i donar-li força en estos moments”. “No volem fer piràmides i obres faraòniques, sinó intervindre per a millorar la qualitat de vida de les persones en tots els barris de la ciutat”, ha conclòs Joan Ribó.

El parc s’estructura al voltant de diverses àrees ben definides: el jardí hispanoàrab, conegut popularment com ‘morú’, que recrea la tradició històrica de la jardineria valenciana; el jardí paisatgista urbà, de tradició europea, format per extensions de gespa i volums artificials, i que inclou una gran zona dedicada als jocs infantils; la Muntanya, situada en el centre del parc, en la qual estan les renovades fonts de la Cascada i la Cortina; i al voltant d’esta, els jardins Roig, Groc, Blau i Taronja, per les seues variants cromàtiques. A més, esta gran zona verda oferix també al veïnat un teatre, popularment conegut com el Fòrum, una piscina municipal, i àrees per a la pràctica de diversos esports.

A més de totes estes dotacions, el Parc de Benicalap destaca per la profusió i riquesa del seu arbratge, palmeres i vegetació variada, que reflectix la gran qualitat d’este espai recuperat per a la ciutadania. Roures, carrasques, margallons, oliveres, ciprers, til·lers, tarongers, ficus i palmeres… entre altres exemplars configuren un entorn verd de gran valor.