Per a Joan Ribó és un motiu d’orgull que els joves de la ciutat siguen sensibles al dolor que patixen “persones com nosaltres amb les mateixes pors, les mateixes il·lusions i la mateixa fragilitat”, ha manifestat. Ribó ha volgut formar part de l’acte emmarcat en el Dia d’Acció Global per les Persones Migrants i Refugiades que ha tingut lloc a la plaça de l’Ajuntament, en el qual han participat col·legis valencians els alumnes dels quals han col·laborat en la lectura d’un manifest que han elaborat ells mateixos. “L’amistat i el diàleg poden derrocar murs” és una de les reflexions que han aportat els joves valencians en ple cor de la ciutat.

Ribó ha mostrat el seu agraïment als joves, conscients de la situació que patixen milions de persones. “Ja fa molt de temps que València va mostrar la seua total predisposició i desig d’obrir les portes d’esta ciutat als qui es veuen obligats a abandonar la seua terra, la seua ciutat, el seu poble o poblat, per a buscar un lloc on portar una vida digna, sense que els seus drets més elementals, i fins i tot les seues vides, es vegen amenaçades”, ha recordat Ribó, un declaració i un principi, “Ciutat Refugi”, que va formar part de les primeres decisions que va prendre el Govern de la Nau. “Som una ciutat refugi, però desafortunadament patim impediments legals per a poder exercir esta condició i no hem pogut rebre els aproximadament mil refugiats que estàvem preparats per a acollir ací”, ha declarat l’alcalde.

Els joves estudiants han sigut els protagonistes de l’acte en llegir el manifest que han elaborat en comú. Una de les seues conclusions és que “treballar amb companys i companyes d’altres col·legis ha sigut una experiència en la qual hem aprés a conviure i col·laborar amb persones diferents i variades”. Han comprés i explicat en veu alta que “l’esperança d’una vida millor els fa suportar la por, el dolor, la solitud, els perills i abusos que troben en el seu camí”. Els joves han mostrat la seua preocupació per què “les mateixes fronteres que s’obrin per a empresaris i banquers, futbolistes i famosos, es convertisquen en barreres infranquejables per als qui solament busquen viure en pau”.

L’alcalde, com a professor que va ser, ha aprofundit en una idea respecte als joves: “Aprendre també és conéixer els problemes del món, rebre una bona i contrastada informació sobre allò que falla, que no funciona, tenir coneixement de causa i actuar en conseqüència. És desenvolupar el sentit crític, aprendre a respectar i a no excloure”.