Joan Ribó juntament amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, i l’alta representant de la FAO, Marcela Villareal, ha inaugurat este matí en la Universitat Politècnica la trobada Diàlegs sobre Nutrició i Sistemes Alimentaris Sostenibles, en el marc de València Capital Mundial de l’Alimentació. Ribó ha defensat la necessitat d’un diàleg internacional sobre alimentació sostenible, també entre les grans ciutats, i ha afirmat que la capitalitat està contribuint a refermar la imatge de la nostra ciutat com a defensora dels valors de la sostenibilitat. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha clos la jornada matinal de hui.

“Este és el primer gran acte de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació en el qual treballem amb la idea que és un dret bàsic per a totes les persones i també amb l’objectiu d’una alimentació sostenible”, ha afirmat Joan Ribó en la seua intervenció inaugural d’este fòrum. Ribó s’ha referit a la crisi humanitària que està patint el món, ”la pitjor des de 1945, segons Nacions Unides”, i ha recordat que, a pesar que en el món hi ha aliments suficients per a tots, “al voltant de 795 milions de persones no en disposen de prou com per a portar una vida saludable i activa”.

Ha afirmat l’alcalde de València que aproximadament la tercera part dels gasos d’efecte hivernacle es generen en tota la producció i distribució agroalimentària. “Per tant, s’ha de treballar des de criteris de sostenibilitat i a l’entorn de dos idees fonamentals: aconseguir una alimentació per a tot el món, que acabe amb el malbaratament, i que siga de qualitat, perquè en estos moments hi ha gent que s’alimenta poc, però molta gent que s’alimenta malament en les nostres ciutats, amb excessos de sucre i amb excés de greixos i, per tant, els diàlegs sobre l’alimentació són necessaris i fonamentals per a totes les grans ciutats”.

Ribó ha anunciat que dimarts que ve viatjarà a Roma per a “presentar el treball que s’està fent en el marc de la Capitalitat Mundial de València davant l’executiva de la FAO i convidar tots els països de tot el món a la Cimera d’Alcaldes”. En eixe sentit ha assenyalat que “la nostra ciutat té, per exemple, una experiència única en la relació entre productors i comercialitzadors amb la Tira de Comptar, que data de l’època de Jaume I”. També ha destacat que “s’està treballant molt en el tema de l’horta, a pesar que no hi havia ni Regidoria d’Agricultura fins que va arribar el Govern de la Nau, i també en aspectes relacionats amb una alimentació saludable per a tots i especialment per a les xiquetes i xiquets”.

En la seua opinió, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació també està canviant la imatge de València “com una ciutat que es preocupa de problemes que afecten a tota la població, que anteposa un treball sostenible en benefici de tots, que vol avançar en benefici de totes les persones, davant de la València de les piràmides que era abans. La imatge de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació és una imatge molt potent per a una ciutat com València”.