L’Ajuntament de València ultima la rehabilitació del roserar que els jardins del Túria tenen al seu tram XII, un espai que es trobava en molt males condicions, amb la terra afectada, amb problemes de reg i drenatge i amb una planta molt envellida i en mal estat. Per este motiu es renovarà tot el roserar “per oferir a la ciutadania un espai dignificat i d’excel·lent qualitat ornamental”, segons ha explicat Pilar Soriano.

L’actuació municipal ha comportat la substitució del sòl vegetal, per a la qual cosa ha sigut necessari buidar més d’una seixantena de parterres, per un altre més convenient per al desenvolupament del roserar. En total s’ha treballat amb més de 1.400 tones de terra i 100 metres cúbics de matèria orgànica en la fertilització. A més, s’ha excavat les zones de la superfície més greument danyades i s’ha millorat el drenatge. També s’ha aprofitat per millorar el sistema de reg.

El nou roserar respon a les característiques d’un espai de caràcter ornamental en un jardí obert inserta en una zona pública de grans dimensions. A més, s’ha respectat el traçat original i s’han escollit les varietats més adients segons les seues flors, color, perfum, necessitats de manteniment i facilitat en el cultiu. En total s’han plantat 2.360 unitats en vora 1.400 dels 3.000 metres quadrats de superfície d’este espai.

El cost total de la intervenció és de 45.583,15 euros. “La falta de manteniment i eleccions originals desafortunades per part dels anteriors equips de govern, com ara la d’un sòl amb greus problemes de manca de permeabilitat, han comportat que molts espais de la ciutat necessiten una rehabilitació total. El Govern de la Nau està apostant des del primer dia del mandat per uns espais de vertebració social amb les condicions òptimes i dignes que mereixen els veïns i veïnes dels nostres barris i pobles”, ha afirmat Soriano.

Entre 2014 i 2015 es van plantar 1.345 rosers a la ciutat de València, mentre que des de 2016 se n’han plantat vora 8.400. A l’actuació del tram XII dels jardins del Túria, que conclourà en la segona quinzena de maig, cal afegir unes altres com la del condicionament del roserar Doctor López Rosat dels jardins del Real, inclosa l’estructura de fusta que l’envolta, donat l’estat crític dels seus rosers. D’una banda s’estan retirant els elements decoratius per poder mecanitzar els treballs de cultiu i de control d’herbes espontànies. A més, des del Servici de Jardineria, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, s’han plantejat diversos treballs previs a la reposició dels rosers, com ara el canvi del perfil del sòl i tècniques de control de les herbes espontànies o seguiment i control biològic de plagues. També s’ha actuat per dignificar el roserar dels jardins de Monforte amb la seua renovació amb un pressupost de 6.452,80 euros.

En paral·lel a estes actuacions hi ha diverses activitats plantejades per divulgar el coneixement dels rosers, com ara un curs formatiu per al personal de l’Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins, cursos d’iniciació per cuidar rosers destinat a persones aficionades, visites organitzades per explicar les diverses classes de roses plantades o una exposició de rosers d’excel·lència. A més, se senyalitzarà als jardins del Túria on està i com arribar al roserar del tram XII.