La campanya estival arrancarà enguany amb un nou Pla Integral de Defensa contra Incendis Forestals, que té com a novetat que ha sigut elaborat de manera coordinada entre les regidories de Protecció Ciutadana i de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera. L’Ajuntament ha elaborat la proposta, però està a l’espera de l’autorització de la despesa per a açò per part del Govern Central.

Este matí, la regidora de Protecció Ciutadana i el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, han donat a conèixer els detalls del protocol als veïns i veïnes de les zones de bosc, així com les novetats que incorpora el pla. En la trobada, que ha tingut lloc en l’Oficina de Promoció Ambiental de Devesa-Albufera, han pres part també l’alcaldessa del Saler, Anna Dolors Batlle, i els caps dels Servicis Municipals de Bombers i de Devesa-Albufera.

El Pla ha sigut preparat per a la campanya 2017 i els anys següents. Entre les novetats, els edils han destacat que es convocarà, per primera vegada, una reunió específica de la Junta de Protecció Civil per a abordar les actuacions davant el risc d’incendis forestals. Com és conegut, fins ara únicament es convocaven de manera fixa dues sessions de la Junta Local, en ocasió de les Falles, i a la tardor, de cara als possibles episodis de pluges intenses.

Per la seua banda, el regidor Sergi Campillo ha explicat que, pel que fa a les actuacions de silvicultura preventiva, el Servici de Devesa-Albufera actuarà en les zones més properes a les urbanitzacions amb l’objectiu de disminuir el risc d’incendi a força de crear discontinuïtats de vegetació (bosc- màquia- prades) i disminuir la càrrega de necromassa (branques seques) en les zones adjacents a les urbanitzacions i que al mateix temps es conserve la biodiversitat i els valors naturals “tan importants” de la Devesa.

Es tracta del primer Pla Integral de Defensa Contra Incendis Forestals de la Devesa del Saler, del Parc Natural de l’Albufera, que s’elabora conjuntament des de les àrees de Protecció Ciutadana i de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera.

Este pla per a 2107 compta amb 8 torres d’impulsió hidràulica, que s’ampliaran fins a 20 en 2018. Estes torres van a permetre fer un sistema de defensa per a tallar el foc en cas d’incendi. A més, per a l’estiu  van a estar operatius 18 canons que van a permetre humitejar les zones que es considere que estiguen en una situació de risc.

Una altra de les novetats principals del Pla és que permetrà conèixer específicament l’índex de risc d’incendis que hi haja cada dia en la Devesa. Tal com han explicat als veïns i veïnes de les zones, actualment es pot saber, a través dels servicis de la Generalitat Valenciana, quin és el nivell de risc d’incendis però en l’àmbit comarcal. No obstant açò, amb els recursos i mesures del Pla, esta informació serà exacta per al Parc Natural de la Devesa, amb un mesurament i anàlisi dels factors que intervenen i assenyalen el risc exacte d’incendi en cada punt.

D’altra banda, segons ha avançat Campillo, durant l’estiu hi haurà voluntariat de Protecció Civil i Creu Roja que anirà vigilant i conscienciat als visitants de gran valor de la zona i la necessitat d’evitar el risc d’incendis en la Devesa. Així mateix es donaran xarrades als veïns, tècnics, bombers i responsables polítics de les mesures d’autoprotecció i de com actuar davant un incendi i vies d’evacuació.

“És un pla ambiciós –ha conclòs Campillo- que intenta evitar en la mesura del possible els incendis en la Devesa, i en el cas que ocórreguen, com protegir-se d’ells”.

En estos moments, tots els plecs per al desenvolupament i gestió de les accions previstes en el pla estan preparats, però l’Ajuntament està a l’espera que el Govern de l’Estat “permeta destinar els romanents municipals al desenvolupament d’este projecte”, han explicat Menguzzato i Campillo.