El transport metropolità de València continua sense finançament per part dels Pressupostos Generals de l’Estat, que tampoc han contemplat el pas del Corredor Mediterrani per la ciutat de València o inversions en equipaments culturals de rellevància estatal. El document íntegre, amb les previsions d’ingressos i despeses per a l’any 2017 és –en paraules de l’alcalde de València, Joan Ribó- “una trampa i un exemple de l’absoluta discriminació, objectiva i evident, amb què el president del govern central, Mariano Rajoy, castiga als valencians i valencianes”

 “Estos Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) són una trampa perquè comparen les inversions previstes per al 2017 amb les executades en 2016, tot i que el grau d’execució d’estes va ser ínfim, i això que ja partíem d’uns PGE lamentables”. Dels 868 milions d’euros pressupostats només se’n van executar 414, és a dir, només es van escometre un 47% de les inversions previstes, mentre el govern municipal, per exemple, l’any passat va executar a València un 70% de les inversions municipals pressupostades”, ha explicat l’alcalde Joan Ribó que s’ha fet ressò del seu enuig, acompanyat i recolzat per tots els portaveus del partits que composen el govern municipal: el regidor Pere Fuset de Compromís, i els regidors i també portaveus del govern municipal Sandra Gómez del Partit Socialista, i Jordi Peris de València en Comú.

“Per als valencians i valencianes, per raons òbvies, és molt important el que passa en l’àmbit autonòmic i més si comparem les despeses de l’Estat a la Comunitat Valenciana amb les d’altres comunitats autònomes com Madrid, on al 2016 es varen executar el 64% de les inversions previstes, o Catalunya, amb un 70% d’inversions executades”, ha argumentat l’alcalde, qui en la seua intervenció ha reiterat la continuada demanda sobre les infraestructures “que tant ens prometen i mai arriben”.

“A València no volem ser més que ningú, però tampoc menys”, ha afirmat Joan Ribó abans de concretar. Pel que fa al Corredor Mediterrani, ha començat, hi havia pressupostats inicialment 570 milions d’euros, dels que només s’han executat 140 milions (el 24%), “perquè eixa és la importància que Rajoy li dóna al Corredor Mediterrani, i damunt intenta enganyar als valencians comparant dades que no són comparables (inversió inicial amb inversió executada)”.

Ara, en els PGE de 2017 “no hi ha inversió prevista per al pas del Corredor Mediterrani per la ciutat de València”. Per al global d’esta infraestructura en tota la província de València està previst invertir només 2 milions d’euros. “Ni un euro per al túnel passant, mentre una infraestructura similar entre les estacions de Chamartín-Atocha, a Madrid, té pressupostat fins a 322 milions d’euros (del 2017 al 2020). I a més, l’operació d’ampliació de Chamartín té pressupostats altres 125 milions d’euros, una xifra que ressalta front als 0 euros que es destinarà a l’estació de València”. L’alcalde també ha parlat d’altres inversions previstes al PGE “que són un greuge comparatiu per als valencians i valencianes” com el pas soterrat de l’AVE per Granada, ciutat que no té les dimensions de Madrid o BCN, i té una inversió plurianual prevista de 525 milions.

“Ni Parc Central, ni estació definitiva, ni vies soterrades, ni res de res… per a València: res. Per no pressupostar, no n’hi ha ni tan sols una partida per a millorar les estacions de tren”, ha lamentat Joan Ribó, qui també ha comparat altres dades relatives a infraestructures de mobilitat, on “Barcelona rep 10 milions més que l’any passat i València no res. Impresentable. Fins i tot el metro lleuger de Santa Cruz de Tenerife, és a dir, el tramvia, rep 400 mil euros”

“Totes les ciutats mantenen o pugen el pressupost per a trens de rodalia, excepte València, que encara abaixa el poc que tenia. Però a més, cal tindre en compte que estes quantitats són plurianuals, és a dir, que són els diners que tindrà la RENFE de cada ciutat fins al 2019”.

 “El Port de València, el primer port d’Espanya en tràfic de contenidors va i resulta que és dels que menys finançament rep. És més, i amb tots els respectes, estem a un nivell inversor de Huelva”.

 Per altra banda, Joan Ribó ha explicat que el govern central no posa cap partida per a pagar el deute de 457 milions del Consorci València 2017, que va augmentant amb els interessos “i del que ha de fer-se càrrec, tal com va fer amb les Expos de Sevilla i Saragossa, i amb les Olimpíades de Barcelona”.

En matèria cultural, els valencians i valencianes “també hem sigut agreujats”.  El Museu de Belles Arts, la segona pinacoteca més important es troba per darrere del Prado “i pel que es veu molt però que molt per darrere per al senyor Rajoy”.

Davant estes xifres, l’alcalde ha conclòs que el president Rajoy i el ministre Montoro intenten “intenten enganyar-nos amb estos pressupostos”.

“A més, el govern de Rajoy, intencionadament, no vol invertir en València. Però és que tampoc ens deixa als municipis destinar els nostres superàvits per al que els nostres veïns necessiten. Som l’única administració amb superàvit (no com el govern central) i en canvi se’ns castiga per això”.

“I encara més –ha afegit- a l’aprovar els pressupostos a mitjan any, fa més complicat als Ajuntaments que puguem executar els romanents de tresoreria, i que a València suposen 42 milions d’euros. Vistos estos PGE, eixos 42 milions d’euros nostres, dels veïns i veïnes de València, són fonamentals”.

Per tot això, Ribó ha assegurat que caldrà preguntar al PP i a Ciutadans “què tenen contra València”, i ha recordat que en l’últim Ple, va demanar que els diputats valencians al Congrés compliren amb l’acord de les Corts Valencianes i no votaren uns PGE que ens discriminaren. “Hui més que mai, toca reafirmar-me. Els PGE han d’assegurar unes inversions proporcionals a la població, i no ens val de res que Ciutadans i PP s’òmpliguen el pit de valenciania i fins i tot voten les mocions reivindicatives que proposa el Govern de la Nau si després, de forment, ni un gra. Amb tot, els més castigats políticament seran ells”.

 Per últim, Ribó ha reflexionat que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, “pot vindre a València amb més cordialitat i millor educació, però està clar que el que importa als valencians, que és un finançament i uns pressupostos justos, tot continua igual que amb Ana Pastor: zero euros per al túnel passant, zero euros per a l’estació del Parc Central, zero euros per al túnel de Serrería, zero euros per al contracte-programa”. Per contra, destaquen els 36 milions destinats al centres penitenciaris, que fa pensar com contempla Rajoy d’esta Comunitat”, ha dit l’alcalde en referència als càrrecs públics “del Partit Popular” empresonats o investigats per delictes vinculats a la corrupció.