L’Ajuntament, a través de la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, va inaugurar ahir una exposició fotogràfica en el Saló de Cristall amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano en la que es relata la història de les víctimes del poble gitano en l’Holocaust. L’exposició dóna a conèixer la història de la persecució i l’extermini del poble gitano que va tindre lloc durant el període nazi a Europa.

“És important recuperar la història del poble gitano, per una qüestió de justícia i reconeixement, però també per aportar nous elements a la reflexió sobre els esdeveniments xenòfobs i racistes que s’esdevenen hui arreu d’Europa”, va declarar la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.

Al llarg de la setmana, el Saló de Cristall de l’Ajuntament acollirà esta exposició, anomenada ‘Samudaripen’ (paraula que fa referència a l’holocaust gitano) i que té per finalitat la recuperació de la memòria històrica sobre el genocidi gitano, que va acabar amb la vida de més de mig milió de persones gitanes durant la Segona Guerra Mundial.

L’exposició, dissenyada per la Federació Maranatha d’Associacions Gitanes, es compon de 14 panells monogràfics sobre els esdeveniments i personatges més rellevants de la tragèdia i inclou informació sobre la història i cultura del poble gitano. Es tracta d’una iniciativa europea que pretén sensibilitzar sobre les conseqüències de l’odi i l’exclusió, i que ja ha recorregut diferents ciutats com Cracòvia (Polònia), Pescara (Itàlia) i Munic (Alemanya).

La regidora, Isabel Lozano, va assegurar que encara queda camí per al ple exercici de drets i oportunitats per al poble gitano, però que l’Ajuntament de València està “molt implicat en treballar el respecte a la diversitat i acabar tant amb l’exclusió com amb els discursos gitanòfobs encara existents a la nostra societat”.

Un exemple de la implicació municipal és la difusió de la campanya dissenyada per la Conselleria d’Igualtat amb motiu del dia del Poble Gitano, de forma que a través del sistema de televisions, Bussi, de l’Empresa Municipal de Transports, es donarà a conèixer als veïns i veïnes de València.