L’alcalde de València, Joan Ribó, es va mostrar ahir, a l’inici del Consell d’Administració d’EMIVASA, “molt satisfet” perquè al llarg de l’any 2016, un total de 1.335 famílies han evitat el tall de subministrament d’aigua gràcies a l’acord a què va arribar l’Ajuntament amb Aguas de Valencia. En total, s’ha fet front al pagament de 247.301,47 euros.

Així, el període de març a juny ha estat el que més famílies han estat assistides. Mensualment, en març es van atendre 163 famílies (el que suposa un total costejat de 20.483,58 d’euros), als mesos d’abril i maig, 150 cadascun (amb les xifres de pagament total de 23.179,29 i 25.906,48 d’euros, respectivament), i finalment, al juny de 2016 es van atendre 157 famílies, el que equival a 33.525,11 euros de pagament.

L’alcalde i Aguas de Valencia acordaren al mes de desembre de 2015 que, en el cas que una família no puguera costejar la factura de l’aigua, Aguas de Valencia es faria càrrec de l’import corresponent al consum d’aigua (la qual cosa ha suposat 115.289’93 euros en factures durant el 2016) i l’Ajuntament de València, de l’import corresponent a taxes i impostos (en total, 132.011’54 euros al llarg del 2016).

Així, durant l’any passat, s’han assumit 3.707 factures, és a dir, s’ha facilitat el subministrament d’una mitjana de 2’8 factures per cada família que no podia arribar a costejar-les per problemes econòmics. Ribó es va referir a estes dades i va apel·lar “a la consciència de les institucions. Tenim molt clar que la prioritat de les nostres polítiques han de ser les persones, i més encara aquelles que ho estan passant malament”.

“Front a aquells que diuen que la situació econòmica a Espanya és pròspera només cal ensenyar-los estes dades. No hem de permetre que el rescat de la banca es deixe pel camí a les persones víctimes d’una crisi que elles no van crear”. D’esta manera, l’alcalde Joan Ribó va manifestar la continuïtat d’esta iniciativa per a tot enguany i la voluntat de traslladar-la a altres empreses energètiques, per a impedir els talls en el subministrament de la llum, així com el desnonament per impagament d’hipoteca.

Este conveni estableix que el Servici de Benestar Social i Integració de l’Ajuntament de València dispose de fons a justificar per a la gestió de les ajudes d’emergència per a estos pagaments. Este servici s’encarrega de valorar les sol·licituds d’ajuda rebudes, i comunicar a EMIVASA les factures que han de ser ateses. “L’objectiu final és atendre a les persones en risc d’exclusió social en servicis tan bàsics com és el subministrament de l’aigua. És una qüestió de decència que les institucions es preocupen i s’ocupen d’estos casos”, va concloure Ribó.