La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el director del Palau, Vicent Ros, van assistir ahir a la presentació de la 39ª edició del festival ENSEMS 2017, un acte que va comptar també amb la presència del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona. El festival consta de 25 concerts protagonitzats per l’Orquestra de València i la Banda Municipal, 16 dels quals es desenvoluparan a les sales del Palau de la Música, 12 a la Sala Rodrigo i 4, a la Iturbi.

Tello va manifestar l’objectiu d’enguany de “reforçar d’una manera més ferma la nostra implicació, fins al punt de coorganitzar-lo, ampliant el nombre de concerts en les nostres sales a 16, 7 més que l’edició passada”. En este sentit, va afegir que Ensems entronca amb la idea d’un Palau “obert a nous públics, a noves tendències, a l’avantguarda, a la creativitat i, com a servici públic que som, a donar suport als creadors, músics i grups contemporanis”.

A més, Tello va destacar els concerts protagonitzats per l’Orquestra de València i la Banda Municipal, que s’unix “per primera vegada a este festival, perquè volem impulsar-la amb nous continguts i projectes”. Així, el programa de la Banda Municipal compta amb l’estrena de ‘Cantos atávicos’, de José Miguel Fayos-Jordán, un homenatge a Blasco Ibáñez, i amb ‘Lament’, de Francisco Tamarit, ‘Zoco esclavo’, de Francisco Llácer, i ‘Belmonte’, de Carles Santos.

Per la seua banda, al primer concert de l’Orquestra de València (7 d’abril), que serà dirigit per Rubén Gimeno, es podrà escoltar ‘El gegant de fusta’, de Ferrer Ferran. El segon (5 de maig), estarà dirigit per Carlos Garcés i es gaudirà del ‘Doble concert per a marimba vibràfon i orquestra’, d’Emmanuel Sejourné, i de l’estrena absoluta, obra d’encàrrec, ‘Afectuosament’, de Llorenç Barber. El tercer concert (23 de juny) serà dirigit per Òscar Colomina, compositor d’‘Entfaltung’, una de les peces que sonaran, així com l’estrena del ‘Concert per a clarinet’, de J. Torres.

Per últim, a la Sala Rodrigo es podrà escoltar a ‘Brouwer Trio’ (5 d’abril), ‘Frames Percussion’ (19 d’abril), ‘Grup Instrumental de València’ (26 d’abril), ‘Akra Leuka Ensembl’ (3 de maig), ‘Ensemble Opera Diversa’ (10 de maig), ‘United Instruments of Lucilin’ (11 de maig), ‘Quatuor Diotima’ (12 de maig), ‘Ensemble Estudio Abierto’ (17 de maig), ‘Trio Feedback’ (24 de maig), ‘Nou Ensemble’ (8 de juny), ‘Plaerdemavida Ensemble’ (21 de juny) i ‘Nordic Affect’ (22 de juny).

Així mateix, Vicent Ros va destacar que Ensems és “un dels millors festivals de música contemporània a escala nacional i internacional, obert a totes les tendències, i té com a objectiu el coneixement de noves músiques amb les referències del passat, però amb la projecció de futur”. Prèviament, el secretari autonòmic de Cultura va subratllar que es tracta d’un festival “molt consolidat” que combina “propostes de qualitat amb la voluntat de crear nous públics i oferir una programació plural en diferents espais”.