La vicepresidenta de la Universitat Popular i regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, va presentar els actes de celebració de l’aniversari de la Universitat Popular (UP) d’enguany amb el programa d’activitats ‘Elles pensen’. En concret, el 8 de febrer es van complir 114 anys des de que Vicente Blasco Ibáñez va inaugurar la primera UP de la nostra ciutat i una de les primeres d’Espanya.

Les activitats programades giraran al voltant del pensament crític per a impulsar una ciutadania activa, “un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que ha recuperat la seua vigència com un dels eixos principals amb el projecte municipal del Govern de la Nau per la Universitat Popular”, va explicar Lozano.

Per a aprofundir en este concepte, entre els actes que es celebraran al llarg dels pròxims dies del mes de febrer, sota el lema ‘Elles pensen. Idees que transformen en món’, es troben dos conferències, un debat i la projecció d’una entrevista-documental que permetran conéixer millor el paper del pensament crític de les dones en la transformació social.

Una entrevista a Alejandra Soler entorn la Universitat Popular de la República, una conferència que duu per títol ‘Les dones fem història. Cap a la igualtat i la llibertat’, a càrrec de la catedràtica d’Historia Moderna i feminista Isabel Morant i un debat sobre l’actualitat i la memòria del feminisme completaran el programa d’activitats.

També es farà l’edició d’un quadernet que arreplega les conferències dels actes d’aniversari de l’any passat. Concretament, dos mirades separades per més de 100 anys al voltant de ‘La impossible neutralitat de la ciència’, com la de Gumersindo de Azcárate, diputat republicà i catedràtic de la Universitat Central, en 1903, i la de Maria Ángeles Duran, guardonada amb el Premi Nacional d’Investigació i doctora honoris causa per la Universitat de València, en 2016.

La idea d’este any és la mateixa, commemorar l’efemèride d’obrir la cultura i la formació cap a les classes populars en 1903, any de la inauguració de la primera UP a València; però, en este cas, serà Llum Sanfeliu, professora d’Història de l’Educació i feminista, qui emularà, des d’un punt de vista actual i adaptat al segle XXI, la conferència que va donar en 1903 Anselmo Arenas, catedràtic de Geografia i Història.

L’acte que es commemora, celebrat al 1903, va tenir lloc al centre de Fusió Republicana, un edifici ara desaparegut situat al carrer Llibreters. Aleshores, la premsa espanyola es va fer ressò de l’esdeveniment i el va qualificar com un acte “històric i solemne” al qual van assistir 2.000 persones en una València en què hi havia més d’un 70% d’analfabetisme i on en la Universitat de València no arribaven a assistir a classe ni 1.400 alumnes.