L’alcalde de València, Joan Ribó, va anunciar que l’Ajuntament exigirà el Ministeri d’Hisenda la seua eixida del Pla d’Ajust, si bé “en el seu moment va ser imprescindible perquè l’anterior Govern del PP pagara els seus deutes”, va assenyalar Ribó, “ara ja no ho és” donat que el consistori complix amb les exigències de pagament de deute i de pagament a proveïdors, una partida que va situar el període mitjà en la xifra rècord de 2’7 dies en el mes de desembre.

Segons Ribó, quedar-se dins del Pla implicaria “una sèrie de restriccions en la gestió que no tenen raó de ser”, com ara impedix la creació de fundacions –com la que es pretén per a crear el Museu de la Mar- o formar part d’entitats metropolitanes –com la del Transport, necessària per a accedir a finançament estatal- o inclús definir a quins objectius dedicar el superàvit en els comptes.

Així, una vegada es dispose de les dades definitives del pressupost de 2016, es plantejarà novament l’exigència que València isca del Pla d’Ajust, que es va establir al 2012 amb una vigència de 10 anys. No obstant,  segons un informe de la Intervenció Municipal sobre l’execució del pressupost municipal de 2016, el grau d’execució global dels pressupostos del 2016 va ser del 90%.

Ribó va destacar com la voluntat de “pressupostar bé, sense trampes, i amb plantejaments ajustats a la realitat” va portar, per exemple, a fixar unes previsions d’ingressos “realistes i tendents a la baixa”, i que s’han traduït que els ingressos finals van ser al voltant d’un 5% més que els previstos inicialment. “No vam voler pressupostar de manera especulativa”, va explicar l’alcalde, “sinó amb objectius verificats”.

 

Quant a l’execució d’inversions del projecte pressupostari, “mai en la història d’esta casa s’havien gestionat tantes inversions”, va assegurar Joan Ribó, qui va repassar les xifres dels últims anys: des dels 34,8 milions de l’any 2013, els 52,3 milions en 2014, els 62,1 en 2015, fins arribar als 89 milions de 2016.

Per aquest motiu, l’alcalde va instar els grups de l’Oposició Municipal perquè, “quan ens diuen que executem poca inversió, que adeqüen les seues crítiques a la realitat. Estem davant de la quantitat d’inversió més elevada que ha fet mai l’Ajuntament”.

Un altre dels elements “significatius” que va destacar Joan Ribó va ser el que fa referència a les factures amb dificultat de pagament entre exercicis, donat que han estat per davall dels 6 milions d’euros, xifra de les previsions més optimistes. En concret, 5’6, dels quals 3 milions són referits a factures i la resta, a expropiacions.

Ribó va mostrar la seua “satisfacció per l’evolució” perquè és un “senyal inequívoc que este Ajuntament i este Govern gestionen de manera seriosa i rigorosa” degut a que aquesta partida presentava l’any 2013 un total de 42 milions d’euros, 24 en 2014, i 20 milions en 2015.