Joan Ribó, participa  en la inauguració de la Jornada SOLIMED, la trobada Euro-Mediterrania de la solidaritat amb les persones refugiades, organitzada per l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i el grup europarlamentari Esquerra Unitària-Esquerra Verda Nòrdica, que se celebra en el Complex Esportiu Cultura de la Petxina. Després de l’acte inaugural, en el qual ha participat també la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, Ribó ha assistit a la conferència impartida per Sami Naïr.

SOLIMED és l’esdeveniment més important sobre solidaritat en el Mediterrani realitzat a Europa en l’últim trimestre de 2016, una jornada en la inauguració de la qual Joan Ribó ha donat la benvinguda als més de 200 convidats i convidades procedents de 18 països euro-mediterranis: Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Sèrbia, Croàcia, Grècia, Turquia, Síria, Líban, Jordània, Palestina, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc, davant els quals l’alcalde ha reivindicat València com una ciutat plural, multicultural, oberta, que té com a objectius que tots els seus veïns i veïnes siguin iguals en drets socials, econòmics i culturals sense importar on han nascut”.

En este fòrum on els participant, càrrecs públics, entre ells altres membres de l’equip de govern de l’Ajuntament de València, personal d’organitzacions governamentals i no governamentals, persones refugiades i migrants, activistes, acadèmics, periodistes i públic assistent de tot l’espai euro-mediterrani, participen en 3 conferències, 6 taules de debat i 4 tallers, Ribó reivindicarà la mediterraneïtat de València. “Som mediterranis. I ho diem amb orgull a pesar que en el Mare Nostrum s’ofeguen milers d’éssers humans. Amb orgull perquè el nostre Mar Mediterrani és el nexe de pobles solidaris amb una història comuna que es remunta molts segles, amb un passat comú que ens fa molt més semblats del que a voltes intenten fer-nos creure”.

Com és sabut, el Mediterrani, frontera natural entre Europa, Àfrica i Orient Mitjà, s’ha convertit en la major fossa comuna a nivell planetari. D’acord amb la OIM, des de 2000 fins hui, més de 30.000 persones s’han ofegat en les seues aigües. “La negligència dels governs europeus respecte de la crisi humanitària provocada a l’Iraq i Afganistan, sumades a les posteriors a Síria i Líbia, a més de la repressió a Eritrea, ha agreujat la situació des del començament de 2015”, s’afirma en la convocatòria de SOLIMED

En l’inici d’este fòrum, l’alcalde de la ciutat amfitriona, Joan Ribó, ha assenyalat que “hem acudit i continuarem acudint a tots els fòrums que es generen, per a dir molt alt i ben clar que les polítiques migratòries de l’Estat espanyol i d’Europa no són les adequades, que no ens representen com a valencians i valencianes, que els Drets Humans no es violen, es defensen. Ho vam fer a Brussel·les fa poc més d’un mes. Allí vam exigir més trobades com aquella. Trobades on la vertadera Europa li recorde a l’actual d’on ve i cap a on pensem que ha d’anar”