Joan Ribó ha sigut el primer a intervindre en l’acte de lliurament dels XXVIII Premis Jaime I, que hui s’ha celebrat en la Llotja davall la presidència de ses Majestats els Reis d’Espanya. Joan Ribó, a més de felicitar els guardonats i agrair la presència dels monarques i de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha reivindicat les infraestructures que València necessita i reclamat que es reconega i es tinga en compte el creixent protagonisme de les dones també en l’activitat científica i investigadora. ”Sense científiques tampoc hi ha futur”, ha dit.

Ribó ha expressat la seua “més sincera enhorabona als guanyadors d’enguany: Miguel Bastos Araujo, Francisco Martínez Mojica, Albert Marcet Torrens, Elías Campo Güerri, Hermenegildo García Gómez i Alberto Gutiérrez Garrido, i ha recordat que “la concessió d’estos premis ha de servir de recordatori a les institucions públiques i privades, perquè tinguen en compte que sense la ciència no hi ha futur. Però voldria afegir una cosa més: sense científiques tampoc hi ha futur”.

En una edició dels Jaime I en què no ha sigut guardonada cap dona, Ribó ha posat l’accent que “les aportacions professionals de les dones científiques, enginyeres, arquitectes o tecnòlogues ens han ajudat a viure en un món un poc millor, més fàcil, més còmode i més saludable. Però les barreres invisibles que continuen existint fan que se’ls done més publicitat als seus companys. No és que ells no ho meresquen, és que elles ho mereixen igualment”

Ha afirmat que les dones que treballen en el món de la ciència, la tecnologia o l’economia “mereixen un reconeixement extra per l’esforç que han de realitzar” per a tindre visibilitat i no passar desapercebudes, i ha lamentat el cas de dones com Hedy Lamarr, precursora dels sistemes de comunicació digital, “que haurien de tindre molta més fama de la qual tenen, o que directament són unes desconegudes”, per la qual cosa Ribó ha fet una crida perquè els premis “tinguen en la consideració que els correspon les científiques, tecnòlogues, arquitectes, economistes, enginyeres i dones de qualsevol camp del saber, i que els mitjans de comunicació també siguen difusores del seu treball i els seus èxits”

S’ha detingut de forma especial Joan Ribó en el guardó de noves Tecnologies que patrocina l’Ajuntament de València i que hui ha rebut Hermenegildo García Gómez, “un investigador d’ací, doctor en ciències químiques i investigador de l’Institut de Tecnologia Química i la Universitat Politècnica. “Hem d’aprofitar els seus aconseguiments, com el que permet reutilitzar els residus agrícoles per a elaborar, per exemple, plàstics o pintures”.

Ja en el tram final, Joan Ribó ha expressat el desig que “prompte puguem vore dones i homes arquitectes i enginyers treballant en el Túnel Passant que necessita la nostra ciutat per a deixar de ser el semàfor ferroviari d’Europa, en el futur corredor del Mediterrani, que es fa esperar massa, i també en l’estació soterrada de l’AVE que València mereix com qualsevol altra ciutat. Esta petició no és un lament, sinó una exigència que fem els valencians i les valencianes, que volem deixar d’estar en la cua quant a inversions i finançament”.