L’actor nord-americà Richard Gere i Alejandra Silva han sigut testimonis d’excepció de la signatura de sengles convenis per part de Joan Ribó i de Mónica Oltra, per a atenció a les persones sense sostre que hi ha en la nostra ciutat mitjançant el programa Hàbitat, que promou Rais Fundació a través del model Housing First (Primer l’habitatge) i que recolzen com a padrí i padrina l’actor  i la seua parella.

La signatura d’estos  convenis, en el primer dels quals l’Ajuntament es compromet amb Rais Fundació a impulsar posada en marxa del programa pilot Hàbitat, “dirigit a les persones d’extrema vulnerabilitat de la ciutat de València”, mentre que en el segon la Generalitat cedeix les cinc primers habitatges públiques per a poder dur a terme l’experiència Housing First, ha tingut lloc en el Palau de la Música.

Com es recordarà, 300 voluntaris van eixir al carrer a València durant el passat mes d’abril mobilitzats per Rais Fundació i amb l’objectiu de contactar amb les persones sense sostre que viuen en la nostra ciutat, conèixer el seu nombre, els seus problemes, les seues circumstàncies personals “i després compartir estes dades amb l’Ajuntament i la Generalitat”. Els resultats de la campanya “Homeless Meet Up” van ser presentats el passat 28 de juny en el saló de Cristall de l’Ajuntament i alguns d’ells: 404 persones sense sostre comptabilitzades, 88% homes, 12% dones… els ha recordat hui  en la seua intervenció l’alcalde Joan Ribó.

“La idea és molt senzilla: volem canviar el procediment del treball que fins ara s’ha fet amb les persones sense llar atenent els seus problemes socials o de salut quan es produïen. Amb el model Housing First el primer és que puguen accedir a un habitatge per a adquirir consciència de la seua situació i començar a superar-la”, ha afirmat Joan Ribó, que ha destacat que amb esta proposta “s’han aconseguit resultats positius d’un 88% en la mitjana de les ciutats on s’ha aplicat, i en alguns casos de fins al 100%”, com també ha recordat més tard Mónica Oltra.

“L’objectiu és que puguen accedir a un habitatge digne en el qual rebre una atenció integrada amb itineraris especials per a afavorir la seua autonomia i la seua inclusió social”, ha assegurat Ribó.

Ribó ha agraït a José Manuel Caballol i Begoña Pastor, de Rais Fundació, el seu treball en favor de les persones sense sostre/”persones de cartó”, i per descomptat també a Richard Gere i Alejandra silva, “la implicació del qual és molt important per fer visible  la situació d’estos ciutadans”. L’alcalde ha criticat que les corporacions municipals anteriors “s’oblidaren de l’habitatge social, per la qual cosa hui  el parc de València és molt inferior al que té altres ciutats com Madrid, Barcelona o Zaragoza. Ribó s’ha compromès a ampliar el parc d’habitatges socials que puguen servir, entre altres finalitats, per a atendre a un col·lectiu “que pateix agressions, problemes de salut, addiccions, i en el qual l’esperança de vida és de només 52 anys”.

Mónica Oltra, després d’informar que els cinc habitatges cedides estan repartides en quatre diferents districtes de la ciutat de València, ha denunciat que les persones sense sostre “es tornen invisibles als ulls de la gent perquè no els mirem. Tenen cara però ningú els mira a la cara, i tenen nom però ningú els crida pel seu nom, i els culpabilitzem de la seua situació individual. Però hui  estem ací per a canviar la mirada, el focus de la càmera”.