L’Ajuntament de València mantindrà el servici de transport públic que posa cada dia en marxa l’EMT així com el treball del Consell Agrari Municipal. Així ho ha assegurat Joan Ribó front a les pretensions del ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha remés un escrit a l’Ajuntament perquè tanque estes dos entitats.

Així ho ha expressat Joan Ribó mitjançant un escrit al Ministeri que compta amb el suport d’un Informe d’Intervenció de Comptabilitat i Pressupostos.

En el cas del Consell Agrari Municipal, Ribó insta el ministre “a informar-se una mica millor del que demana”, ja que no es tracta d’una empresa que desenvolupe activitats econòmiques, sinó d’un organisme autònom municipal, amb la qual cosa no està subjecte a la Llei de Racionalització de l’Administració Local que el propi Montoro va propiciar l’any 2013, “i que està dissenyada per a ofegar els ajuntaments fent-los pagar els despropòsits de la seua gestió”. En este sentit, l’Informe de l’Ajuntament s’ajusta al que la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local entén com “activitats econòmiques”, on no s’emmarcaria de cap manera este organisme autònom.

Pel que fa a l’EMT, l’Informe d’Intervenció de Comptabilitat i Pressupostos és clar quan exposa la situació d’esta empresa pública municipal: si el Pla d’Ajust de Montoro exigeix que s’hauran de liquidar les empreses que hagen tingut pèrdues durant els dos exercicis consecutius corresponents als anys 2011 i 2012, val a dir que l’EMT va tindre pèrdues l’any 2011 (amb un saldo negatiu de vora 1’4 milions d’euros) però un resultat d’explotació positiu a l’any següent (1’1 milions d’euros). Per tant, les circumstàncies de l’EMT tampoc s’ajustarien “a les ànsies de Montoro i el govern central per tancar els servicis públics que presta l’Ajuntament de València”, en paraules de Ribó.

L’alcalde de València ha lamentat que el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques vulga “castigar als pobles i ciutats pels excessos i malbarataments que en el passat van fer les administracions governades pel PP”. En este sentit, Joan Ribó ha encomanat a Montoro “que aprenga com estem gestionant l’economia i la hisenda de València, amb un deute que enguany hem aconseguit ressituar fins a nivells de 2005; amb un període de pagament a proveïdors que ha passat de més de 60 dies a 8; amb un superàvit de vora 150 milions d’euros que hem aconseguit en este exercici; i amb un remanent de tresoreria que arriba als 21 milions”.

Ribó ha comminat a Montoro a “ajustar-se a sí mateix”, és a dir, “a aplicar el Pla d’Ajust al propi govern central, que és un dels majors causants del dèficit de l’Estat, i no els ajuntaments, que hem aconseguit un superàvit”. En xifres, l’alcalde de València ha recordat que, amb un objectiu del 0% de dèficit, el conjunt d’ajuntaments de tot l’Estat ha aconseguit un superàvit del 0’53%, front a les pèrdues de l’administració de l’Estat, la Tresoreria de la Seguretat Social i les comunitats autònomes, que fan situar el dèficit global d’Espanya en el 5’1%, a l’entorn dels 600.000 milions d’euros: “sens dubte, una gestió que Montoro suspèn. En comptes d’intentar ofegar-nos, el ministre hauria de dedicar el seu temps a finançar d’una manera justa el nostre territori”.