Compromís ha sigut l’únic grup municipal que ha aportat esmenes a la proposta inicial de Reglament de l’Arxiu Municipal, i la pràctica totalitat d’elles han sigut aprovades en la Comissió de Cultura. Divendres que ve es debatrà en el Ple de l’Ajuntament.

La regidora de Compromís Consol Castillo s’ha mostrat satisfeta del treball fet i de les aportacions que han fet els especialistes en la matèria en assumptes “tan lògics com fonamentals, com ara facilitar als investigadors que puguen fer còpies dels documents recopilats a l’Arxiu Municipal. La nostra història sí és una veritable senya d’identitat, i la protecció dels documents hauria de ser una marca pròpia de la ciutat”.

La Comissió de Cultura de l’Ajuntament de València ha aprovat la pràctica totalitat d’esmenes que havia presentat Compromís al projecte de reglament de l’Arxiu Municipal. De fet, Compromís ha sigut l’únic grup municipal que havia presentat esmenes, i entre les que s’implementaran cal destacar la possibilitat que tindran a partir d’ara els investigadors per a fer reproduccions sense haver de pagar cap taxa extra. Tal i com afirma la regidora Consol Castillo, “esta era una petició que ens havien fet els investigadors i que no podíem deixar passar si volem apostar realment per una dinamització de l’Arxiu Municipal. Cal canviar la concepció de ‘magatzem’ que l’equip de govern dóna a l’Arxiu Municipal per la posada en valor d’una institució que compta amb exemplars d’un alt valor històric, com el Llibre dels Furs, el Llibre del Consolat de Mar, el llibre del Mostassaf o documents com la lletra de canvi: uns veritables tresors”. Així, com ha destacat la regidora Consol Castillo, “les senyes d’identitat es fomenten posant en valor la nostra història, no amagant-la o distorsionant-la. Hem de potenciar esta manera d’augmentar el patrimoni dels valencians, amb una institució creïble per als especialistes i el conjunt de la ciutadania”.

D’altra banda, el reglament aprovat amb les esmenes de Compromís, també obri la porta a la recuperació de la figura de l’Arxiver Major, una tasca que amb anterioritat han dut a terme figures clau de la historiografia com Almela i Vives, Santiago Bru i Vidal, o Encarnació Furió. Mentre esta figura no estiga en funcionament, serà el Secretari de l’Ajuntament qui se n’encarregue. Segons apunta la regidora Consol Castillo, “la feina dels tècnics que treballen en esta institució hauria d’estar sota la responsabilitat d’un Arxiver Major, i que la Comissió de Valoració dels documents estiga a càrrec d’un especialista en Història Contemporània i un altre en Gestió de Serveis d’Arxiu. Cal també facilitar el treball diari dels investigadors i posar al seu abast els documents de referència recopilats.

Vols escoltar la regidora Consol Castillo destacant la importància de l’Arxiu Municipal? Dóna-li al Play!