Joan Ribó havia presentat una moció per a que l’Ajuntament, junt a la Generalitat i l’Estat, col·laboraren per a registrar els edificis públics de la ciutat que contenen amiant

L’amiant és un material utilitzat en la construcció fins que va ser prohibit al 2001 per les afeccions que provoca a la salut al ser un potent agent cancerigen

L’amiant es va estar usant àmpliament en centenars de milers de construccions i usos industrials entre els anys 30 i els 80. No obstant, a pesar que des de molt enjorn es començaven a conèixer les greus afeccions a la salut provocades per l’amiant, no va ser fins a l’any 2001 quan l’Estat prohibí el seu ús i comercialització.

Des de Compromís han destacat les xifres de l’Organització Mundial de la Salut, l’exposició a l’amiant deixa 125 milions de persones afectades al món, amb 107.000 difuntes. Són molt coneguts els casos dels treballadors de la Unió Naval, que continuen batallant legalment per a veure reconeguda la seua malaltia professional, que ha provocat la mort de molts d’ells per malalties cancerígenes.

 

Les malalties derivades de l’amiant són “malalties larvades” que es manifesten al cap de més de deu anys. Estes malalties latents són un procés acumulatiu de fibres d’amiant que produïx una acumulació progressiva que provoca càncers de pulmó, alguns com els mesoteliomes amb pronòstic de mortaldat del 100%.

 

En els últims mesos s’han denunciat d’instal·lacions de teulades de fibrociment amb amiant en diferents col·legis de la ciutat: com el CP Ciutat de Bolonya, que han segut retirades, o com el CP Lluís Guarner, on fins a la data s’ha fet cas omís a les peticions dels pares que es retire eixa perillosa instal·lació. A l’enderrocament dels quarters d’enginyers en el carrer Sant Vicent: la retirada de les teulades de fibrociment ha motivat la denúncia dels veïns, perquè segons pareix no s’han estat complint tots els requisits de seguretat.

 

Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha declarat: “Que el Partit Popular vote en contra de realitzar un registre dels edificis públics que contenen amiant a València és una imprudència Els diferents col·legis públics de la ciutat construïts amb amiant posen en perill el futur de la salut dels xiquets. Esta és una mostra més del poc interès que en té l’equip de govern per l’educació pública i la salut dels valencians.”

Escolta l’àudio: Joan Ribó.MP3