Ribó: “Si es vol que els òrgans de gestió siguen dels que utilitzen l’aigua només hi ha una solució. Que l’empresa que gestiona l’aigua siga de tots els valencians no només d’unes quantes famílies valencianes per molt riques que puguen ser”

El portaveu de Compromís en l’Ajuntament de València, Joan Ribó, ha mostrat la seua sorpresa i indignació per les declaracions de l’alcaldessa de València, Rita Barberá, i el president d’Aguas de Valencia, Eugenio Calabuig, en què es fa ostentació de què l’empresa concessionària del 80% de  l’aigua de la ciutat, amb forta participació  en l’empresa de l’aigua en alta a través d’EMIMET, a més de tenir la majoria de la UTE que controla la depuradora de Pinedo, ha tingut en 2012 un benefici de 21’2 milions d’euros en un any de profunda crisi econòmica.

Tant el Sr. Calabuig com la Sra. Barberá saben que aquests beneficis han eixit majoritàriament dels rebuts de l’aigua de tots els valencians. És a dir, “hi ha una relació directa entre els seus beneficis i els cost del rebut de l’aigua que tots paguem precisament en moments de forta crisi econòmica i amb prop de 100.000 persones aturades en la ciutat”, ha assenyalat .

Ribó ha posat un exemple.·”EMIMET, l’empresa que té la concessió d’aigua en alta i què està participada en un 70% per aigües de València, tenia a 31 de desembre del 2012 15’6 M € en tresoreria. Liquidesa fruit de no realitzar les inversions per les quals s’han cobrat els rebuts. Uns milions d’euros que donen bons rendiments anuals i permet que l’empresa augmente el seu benefici global en un 30%. Per açò, des de Compromís hem proposat reiteradament baixar aquesta part del rebut de  l’aigua”.

Una cosa semblant podem dir de l’EMSHI, l’entitat metropolitana encarregada de la gestió de l’aigua a nivell supra municipal. “En 2011 tancà amb uns saldos en tresoreria de 7 milions d’€. Però molt més inacceptable és que en 2012 tanque amb17M d’€. Es cobra a la ciutadania dient que es van a fer inversions que després no es fan. Ens enganyen i ens obliguen després a que paguem. Amb el romanent de tresoreria n’hi ha prou per cancel·lar tots els deutes que té l’entitat a curt i a llarg termini (quasi 9 milions d’€) i encara tindríem un excedent (més de 8 milions d’€) molt considerable”.

Ribó ha manifestat el seu acord amb les afirmacions de. Barberá: “Es fundamental que los órganos de gestión sean de los que utilizan esa agua”. Però les paraules són per complir-les. Açò s’aconsegueix parant els peus a l’entrada de La Caixa en la societat. Però no n’hi ha prou. Si es vol que els òrgans de gestió siguen dels que utilitzen l’aigua només hi ha una solució: Que l’empresa que gestiona l’aigua siga de tots els valencians no només d’unes quantes famílies valencianes per molt acaudalades que puguen ser. “Mentre no arribem a este objectiu pel que s’està treballant molt en França, Alemanya i altres països d’Europa cal fer una cosa urgent: Fer un seguiment seriós del compliment de les condicions de la concessió per part de l’empresa i no permetre uns beneficis exagerats a costa de la butxaca de tots els valencians precisament en anys on pagar el rebut costa més que mai”.