Ribó: “Privatitzar un servei no és millorar l’economia d’un ajuntament per molt que continue empenyant-se el PP. És millorar l’economia de les empreses privades a costa de les arques municipals”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha mostrat aquest matí la seua preocupació i indignació davant el tercer reconeixement extrajudicial de crèdits de 2013 per un valor de 16 milions d’euros. Com sempre, les despeses no tenen cobertura pressupostària i indiquen la pèssima confecció i gestió del Pressupost Municipal, any rere any. Per a Ribó, “Cal destacar que en 2013 ja és la tercera vegada que passa, i estem encara en maig, i estem parlant de 45 milions d’euros. Podem dir-ho d’una altra manera. L’Ajuntament ha augmentat la seua despesa en aquesta quantitat que acabarà molt probablement en endeutament. Volem recordar que en el 2012 l’Ajuntament va haver d’endeutar-se en més de 180 milions per aquest motiu”.

Ribó ha analitzat amb més de detall el motiu d’aquests reconeixements extrajudicials. En 2012, dels 133,6 milions reconeguts, 101 milions, que representaven el 75% del total, anaren a despeses ordinàries, mentre que a inversió només anaren 22.5 milions.  Enguany, la proporció és comparable. Dels 45 milions de reconeixement 32’8 milions són per a despesa corrent (el 72%) i la resta, 12’7 milions per a inversions.

Què significa açò –s’ha preguntat Ribó. “L’Ajuntament per a quadrar els pressupostos a martellades ho fa pressupostant a la baixa de forma deliberada la partida de despesa corrent on estan els serveis fonamentals (neteja, circulació i transport, llum etc.) provocant com a resultat, a més d’un retall considerable en els seus serveis (el cas de la neteja de carrers és paradigmàtic), que la mancança de recursos es vaja acumulant en pressupostos posteriors generant al final un major endeutament en haver de pagar uns serveis no pressupostats moltes vegades amb diversos recàrrecs per la tardança.

Per a Ribó, “el segon element a tenir en compte té a veure en què la majoria d’aquests serveis no pressupostats i que cal pagar amb retard acostumen a estar estretament vinculats a les contractes amb empreses privades. És molt cridaner com les majors partides van a parar a les contractes de residus, de circulació i transports, lloguers de cotxes, informàtica, llum etc. L’afirmació del PP de què les contractes privades milloren la situació econòmica caldrà revisar-la seriosament. És precisament, en el capítol 2, on es produeixen les pitjors desviacions del pressupost i on històricament hi ha hagut el primer factor de generació de l’abultat deute municipal. Privatitzar un servei no és millorar l’economia d’un ajuntament per molt que continue empenyant-se el PP. És millorar l’economia de les empreses privades a costa de les arques municipals.