Ribó: “l’Ajuntament ha deixat de percebre en 2011 769.842 € de l’IBI per exempcions a l’Esglesia i Associacions Confessionals en edificis molts dels quals no es dediquen al culte. També ha deixat de percebre 2.476.925 € per exempcions a Fundacions”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha proposat que l’Ajuntament de València eximisca a tots els inquilins de pisos propietat d’AUMSA del pagament del Impost de Bens Immoble. Ribó ha explicat que defensarà aquesta proposta a través d’una moció que ha presentat a la Comissió d’Hisenda del proper mes de desembre.

Ribó ha explicat que “els contractes de l’empresa AUMSA amb els arrendataris dels pisos propietat d’aquesta empresa municipal, en una de les seues clàusules indiquen que ‘El arrendatario satisfará el coste íntegro de los tributos’ on es menciona explícitament ‘El pago del Impuesto de Bienes Inmuebles que corresponda a la vivienda arrendada en cada período impositivo’”.

Aquest impost va dirigit a qui és propietari de la vivenda. El subjecte passiu del mateix són les persones físiques o jurídiques o les entitats que ostenten la titularitat del dret, en aquest cas l’Ajuntament de València, a través d’AUMSA. El portaveu de Compromís ha assenyalat que “ si bé és cert que la legalitat vigent permet al propietari carregar el cost de l’IBI a l’inquilí, no és menys cert que aquesta possibilitat és potestativa del propietari que pot optar per fer-ho o no en els seus contractes”.

Segons Ribó, “els inquilins d’AUMSA són persones amb pocs recursos econòmics molt d’ells en situació econòmica molt delicada com a conseqüència de l’actual crisi econòmica”. D’altra banda, ha explicat que ”l’Ajuntament de València ha deixat de percebre en 2011 769.842 € de l’IBI per exempcions a l’Esglesia i Associacions Confessionals Legals en edificis molts dels quals no es dediquen al culte. També ha deixat de percebre 2.476.925 € el mateix any per exempcions a Fundacions”.

Per la mateixa regla de tres, per al portaveu de Compromís “sembla raonable que l’Ajuntament eximisca, almenys temporalment, del pagament d’aquest impost a totes les persones que són inquilines de pisos seus. El cost, en qualsevol cas, suposaria una minva de recursos molt inferior la minva per la resta d’exempcions”.