La coalició ha plantejat accions a les Corts Valencianes i al Congrés dels Diputats per fer front a la mesura i ampliarà els contactes amb agents de la festa.

El representant de Compromís per València al Consell Rector de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha criticat hui la negativa del Ministeri d’Hisenda a acceptar l’IVA reduït per a les falles. Per a Fuset “el tancament en banda del Ministeri suposa una punyalada per a la festa que patiran especialment artistes i comissions”. Des de la coalició critiquen que “encara ara s’ empre el paripé d’un suposat debat pel canvi de dates com a cortina de fum per tapar la pujada de l’IVA al 21%”. Una pujada que per a la coalició “asfixiarà econòmicament a la festa i molt especialment als ja de per si desprotegits artistes”.

Fuset ha recordat que les falles “són cultura i com a tal necessiten protecció i promoció” al temps que ha recordat la importància de la dimensió econòmica que les festes populars tenen al nostre territori pel que ha vaticinat que “la pujada de l’IVA suposarà més atur, més pobresa i més crisi qué és el que passa quan s’ataca a un motor econòmic de primer ordre com el sector cultural valencià”.

Des de Compromís recorden algunes de les iniciatives plantejades per la coalició per fer front a esta mesura. Així d’una banda destaquen la Proposició No de Llei per l’IVA reduït que el diputat Joan Baldoví  ha presentat a la Comissió de Cultura del Congrés i que espera ser debatuda durant la tardor tot i els obstacles existents per als diputats del Grup Mixt. D’altra banda hi destaquen la PNL,  registrada la passada setmana, on el grup parlamentari a les Corts Valencianes reclama al President Fabra que la Generalitat compense al sector cultural, en el seu conjunt, esta pujada. Fuset considera que si “els populars valencians no són capaços de fer-li entendre a Rajoy la importància de la qüestió hauran de ser les institucions valencianes les que actuen per protegir els nostres motors culturals”.

Compromís, que ja a l’agost  va mantindre una reunió amb el Gremi d’Artistes Fallers de València,  ampliarà la ronda de contactes amb altres agents de la festa com ara els gremis fallers de Borriana i el foguerer d’Alacant i diverses agrupacions falleres per tal d’explicar estes accions i recollir els seus suggeriments.