Compromís assegura que és el moment de retirar-li a Marco Merenciano, qui va delatar el rector Peset, el carrer que té dedicat a València

Soriano ha assenyalat que en la Comissió de Cultura proposarà que es realitze un estudi del nomenclátor de València per adequar-lo a la Llei 52/07 de Memòria Històrica

La regidora del Grup Municipal Compromís, Pilar Soriano, ha anunciat que el seu grup presentarà en la propera Comissió de Cultura una moció perquè hi haja un Pla Municipal per al Compliment de la Llei de la Memòria Històrica i “no hàgem de funcionar a colp de sentència judicial o moció de l’oposició per a fer algun tipus d’avanç en aquest sentit”.

Soriano ha assenyalat que la sentència d’ahir, favorable a les tesis de Compromís de retirar el títol d’alcalde honorari de la ciutat de València al dictador Franco posa en evidència que l’equip de govern de Rita Barberà està posant tots els frens possibles al compliment de l’esperit i la lletra de la Llei de Memòria Històrica.

La regidora de Compromís ha manifestat que “és intolerable, a les altures de la història que estem, 36 anys després de la mort del dictador, encara tinguem que aconseguir que es retire un escut franquista de la façana del col·legi Teodor Llorente, perquè siga Compromís qui ho demane en una moció. O que s’haja de canviar el nom d’un carrer dedicat a la memòria de Primo de Rivera, en ple any 2012 i que l’equip de govern reconeguera la seua més absoluta ignorància al respecte de l’existència d’un carrer que honora el fundador de la Falange”.

Soriano creu que la sentència d’ahir, o els canvis forçats per mocions, no és el camí més idoni per aconseguir el compliment de la Llei de la Memòria Història i ha posat com a exemple que, mentre s’han aconseguit algunes fites com la d’ahir, tenim que a València encara es recorda, en un carrer, la memòria del metge Marco Merenciano, qui va delatar el rector Peset i Aleixandre, en un procés que el va conduir al seu afusellament. I que va ser l’equip de govern de Rita Barberà qui va votar en contra de la moció de Compromís en què demanàrem que es llevara qualsevol referència a Marco Merenciano, aixó com que l’Ajuntament d eValència procedira a canviar el nom dels carrers inclosos en l’expedient 92 de l’any 1972 de la Secció de Cultura.

La regidora de Compromís ha assenyalat que en aquesta Comissió de Cultura proposarà que es realitze un estudi del nomenclátor València per a adequar-lo a la Llei 52 / 2007 de Memòria Histórica.

D’altra banda, Soriano ha insistit en el fet que l’alcaldessa de València, Rita Barberá, haja retirat aquest títol honorari perquè un jutge l’hi ordene i no per convenciment democràtic ni respecte a les víctimes d’aquell règim, com el rector Peset i milers d’afusellats, exiliats, etc, el que ens dóna a entendre que Barberá s’ha sentit, si més no, còmoda durant els seus 21 anys d’alcalde amb aquesta infàmia. “Ahir va ser un dia per recordar ja que, en compliment de la llei de la memòria històrica, València retirarà uns honors immerescuts al dictador Franco i que han atemptat contra la memòria dels milers i milers de ciutadans que es van veure condemnats a les atrocitats del règim franquista. Avui és un dia per recordar en el memorial democràtic de València i un fet importantíssim per als lluitadors per la memòria històrica a l’Estat espanyol “.

Arxivat en: Cultura i Educació, General, Llibertat i igualtat

Comentaris

 1. jordi diu:

  També caldria demanar que es retirara la creu de la Porta de la Mar.
  Aquesta creu és un monument als caiguts que es va construir als anys 40.
  Podria haver sigut retirada ja fa anys, durant les obres del túnel del metro
  al carrer de Colom dels anys 90, ja que llavors la Porta i la creu es van desmuntar
  per tal de facilitar l’execució de l’obra. Quan el túnel va estar finalitzat,
  la Porta va ser reconstruïda. Llavors es va suggerir que la creu no hi tornara,
  però Rita Barberà no ho va acceptar.

 2. Retroenllaç: Calles en el recuerdo | VLC Ciudad

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *