Compromís denuncia que Valencia gasta 133 Kw per habitant en enllumenat públic a l’any mentre que qualsevol ciutat d’Alemània gasta 35 Kw/hab

Ribó explica que entre l’any 2004 i 2012 València s’ha gastat quasi 188 milions d’euros en enllumenat públic, en els conceptes de manteniment, renovació i consum elèctric

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha responsabilitzat l’alcaldessa de València, Rita Barberà, de convertir València en la capital de la contaminació lumínica en Espanya. “No ho dic jo, ho diuen les fotos dels satèl·lits. València és el punt d’Espanya de major brillantor de tota Espanya: També ho diuen els astrònoms”. I ha posat com a exemple el fet que València consumeix tres vegades més electricitat que qualsevol de les ciutats alemanyes o belgues en enllumenat públic. Les dades del 2010 són evidents. Mentre València gasta 133 Kwh per habitant, el consum de qualsevol ciutat alemnaya és de 35 Kwh/habitant.

Ribó ha assenyalat que darrer d’aquest consum exageradíssim hi ha un cas evident de malbaratament de diners. El portaveu del Compromís ha assenyalat que “l’Ajuntament de València no es gasta els diners per a il·luminar millor sinó per a contaminar més”.

El portaveu del Compromís ha posat com a exemple del malbarament de recursos en enllumenat públic el fet que en els deu primers anys de govern de Rita Barberà, el període 1992-2001, el consum d’electricitat en aquest concepte concepte va passar de 37’1 a 83’6 Mwh. Un augment del 105’1%. En el mateix període, el cost de l’enllumenat públic va passar de 478’8 milions a 986’6 milions de les futueres pessetes. Un increment del 89’6% malgrat els descensos en 1997 i 1998 del cost de la llum. Aquestes dades són de la Associació Valenciana d’Astronomia.

De l’any 2004 al 2012 el cost de l’enllumenat públic ha passat de 7 milions d’€ en 2004 a 17 milions d’€ pressupostats per a 2012. En total, un consum de 104’9 milions d’€ en aquest període de nou anys, tal i com s’indica en les execucions de pressupost municipal. En el mateix període s’han gastat 57’7 milions d’€ en conservació 24’4 milions d’€ en renovació i nou enllumenat. En total en nou anys una despesa d’enllumenat de 188 milions d’€.

Ribó ha assenyalat que els qui vivim en aquesta ciutat tenim dret a què no es malbaraten els nostres diners. “Ho han dit els astrònoms fa pocs dies en el seu congrés. En València es consumeix el doble d’electricitat en il·luminació pública que en Barcelona o Madrid. Si es consumira electricitat com en Madrid o Barcelona, quantes retallades ens estalviaríem, com per exemple la dels treballadors de la EMT o la de les empreses de la poda?

Finalment, Ribó denunciarà, durant la interpel·lació que tindrà demà amb l’alcaldessa de València durant el ple ordinari, que “no respecta la legislació vigent en alumbrat exterior (RD 2008 de 14/novembre). S’il·lumina en excés i, a més s’il·lumina cap al cel amb les faroles globus”.

Arxivat en: Joan Ribó, Urbanisme i Medi Ambient

Comentaris

 1. Albert diu:

  Com que no suporte este tipus d’errors vos corregisc el tìtol:

  Compromís denuncia que Valencia gasta 133 Kwh per habitant en enllumenat públic a l’any mentre que qualsevol ciutat d’Alemània gasta 35 Kwh/hab

  La potència instal·lada es mesura en quilowats amb el símbol kW

  La energia consumida es mesura en quilowats-hora , sí tot junt, amb el simbol kWh també junt.

  Una cosa és la Potència (kW) i l’altra l’Energia (kWh). I les unitats estan relacionades però no son el mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *