Compromís presenta cinc propostes prioritàries per a millorar les Falles de València

Compromís per València ha presentat en una reunió amb la premsa fallera algunes de les seues propostes per a la festa. Hi han assistit Joan Ribó, portaveu de Compromís i Pere Fuset, representant la coalició al Consell Rector de Junta Central Fallera. Les propostes estan agrupades en 5 apartats: falla municipal, exposició del ninot, ús del valencià, museu faller i pla estratègic.

En paraules de Pere Fuset “la falla municipal ha de tindre un caràcter singular que la diferencie de les falles d’especial amb les quals no competeix”. Per aconseguir açò plantegen  què el concurs d’adjudicació “aposte per la innovació amb estímuls per als joves artistes i un jurat de reconegut prestigi en les falles i no de càrrecs polítics com fins ara”. Igualment reclamà fer una aposta a les bases “per materials d’una combustíó més neta per a que la Cremà amb més espectadors recupere la màxima espectacularitat possible i esdevinga un referent positiu per altres comissions”. Fuset també va abordar la qüestió de l’Exposició del Ninot apostant per la seua reubicació, qüestionant l’obligatorietat de presentar ninot per a les comissions i  defensant “una redistribució dels ninots per sectors o numero de cens”, mesures què junt al vot dels xiquets per a l’indultat infantil volen “redignificar una exposició més competitiva què després de 50 anys va ser expulsada de la Llotja quan va ser declarada Patrimoni de la Humanitat”.

Per la seua banda, Joan Ribó també ha destacat que “des de Compromís volem potenciar de manera especial l’ús del valencià”. En este sentit exigí que la web de la Junta Central Fallera (www.fallas.com) “estiga íntegrament en valencià i castellà i recordà què “moltes notícies no són oferides en la nostra llengua, que volem recordar-ho, és la llengua pròpia de les Falles”. Ribó també apuntà la necessitat de comptar amb “més continguts desenvolupats en altres idiomes com ara l’anglès i el francès per l’interés turístic internacional de les falles. En este sentit, la web és molt deficient i no està a l’altura de la nostra festa major.”

Compromís per Valencià reclama també al regidor de festes Francisco Lledódignificar el Museu Faller, absolutament oblidat per part del PP i què no compta amb la consideració museística oficial” al temps que proposà  la “redacció d’un  Pla Estratègic per a les Falles en col·laboració amb les universitats valencianes i el Consell Social de la Ciutat per tal que la nostra festa més important aconseguisca ser reconeguda a nivell internacional com el gran esdeveniment de València”.

 

Arxivat en: Cultura i Educació, Destacats, Joan Ribó

Comentaris

  1. Retroenllaç: Balconing i protestes. L´Explicació de la falla | VLC Ciudad

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *