Quadres de Sorolla, Benlliure, Lahuerta o Michavila s’exposen al públic sense personal de seguretat

El Grup Municipal de Compromís ha denunciat que l’exposició “Miradas de la Dehesa y la Albufera” que té lloc en el Museu de la Ciutat de València no disposa de personal de vigilància que controle la seguretat de les obres exposades. Segons ha declarat la regidora de Compromís, Mª Pilar Soriano, “vam tindre informació d’aquesta situació a través d’un ciutadà i, efectivament, en una visita efectuada el dia 21 d’agost, vam comprovar l’absència de personal de seguretat en la Sala d’Exposicions. La sala d’exposicions feia llàstima: era inhòspita, ni una sola persona visitant la mostra ni cap personal de vigilància. Únicament una cadira buida a l’entrada on, suposadament, hauria d’haver algú però no hi era. Vam tornar dues hores més tard i la situació era la mateixa.”

Aquesta exposició, inaugurada “a bombo i platerets” per l’Alcaldessa de València, Rita Barberá, i qui aleshores era President de la Generalitat, Francisco Camps, conté quadres molt valuosos tant artísticament com econòmicament. “Hi ha quadres magnífics de Sorolla, Benlliure, Genaro Lahuerta, Joaquim Michavila, José Sanleón o Joan Antoni Toledo. Qualsevol persona pot accedir sense cap dificultat a qualsevol d’aquests quadres, burlar fàcilment les escasses càmeres de seguretat que hi ha al sostre, i fer malbé les obres exposades o, pitjor encara, furtar-ne alguna, sense que cap guàrdia de seguretat ho evite”, segons ha declarant Soriano.

Per a la regidora de Compromís, “aquest fet és particularment greu si tenim en compte els antecedents lamentables del robatori d’una obra de Sorolla de Museu Benlliure en abril de 2010. Fets com aquest trauen a la llum el vertader interès per la conservació del patrimoni cultural valencià que té la senyora Barberá, que inaugura solemnement exposicions per fer-se la foto de rigor i després deixa sense protecció les valuoses obres que alberguen.”

Compromís presentarà una moció en el pròxim plenari municipal perquè s’augmente la vigilància en tots els museus municipals i es garantisca la integritat de les obres que s’hi exposen.